zdroj Pixabay

ZLATÁ FAZOLE MUNGO

In Poradna, Zelenina by walsla

Mungo fazole je malá luštěnina, která pochází z daleké exotické Indie. Připomíná tak trochu zelený hrášek a prodává se nejen v obchodech se zdravou výživou, (což napovídá, že se jedná o zdravou potravinu), ale i v supermarketech a dalších obchodech. Můžeme si je koupit celé, půlené, loupané a nikdy neprohloupíme, určitě budou chutnat celé rodině. Konzumují se vařené nebo syrové – naklíčené.

Zlaté mungo fazolky z daleké Asie

Mungo fazole se někdy označuje jako zlatá fazole. Jedná se o semeno rostliny, která se jmenuje vigna zlatá nebo vigna čínská (Vigna Radiata). Jedná se o jednoletou teplomilnou bobovitou rostlinu pocházející z asijského kontinentu. Nejvíce se pěstuje v Indii, Thajsku a Číně, a to už po tisíciletí. A odtud se pak rozšířila do všech teplých oblastí světa. Rod vigna zahrnuje více než 100 druhů, pojmenován je po italském profesoru botaniky Dominicu Vignovi, který žil v 17. století v Pise.
Ale málokdo ví, že se mungo dá pěstovat i u nás v České republice.

Vzpřímená i popínavá

Fazole roste vzpřímeně, má keříčkový vzrůst s plazivými výhonky, může dosáhnout výšky od 15 do 90 cm. Její lodyhy jsou porostlé drsnějšími chloupky stejně jako listy, které vyrůstají po třech na stopce dlouhé asi 7 cm. Zelenkavé květy, někdy se žlutým nádechem vyrůstají v hroznech. Pak se objeví plody, jsou to lusky (dlouhé asi 5 až 10 cm) v barvě zelené, šedé nebo i hnědé, ve kterých se nacházejí asi 5 milimetrová semínka. Bývá jich 6 až 15 a jsou olivově zelená, občas se objeví i žlutá či načervenalá.

Mungo jsou zdrojem mnoha zdravých látek

Kromě vody, bílkovin, tuků a sacharidů obsahují mastné kyseliny, vitamíny (především C, D, B, A, K) a minerální látky (draslík, sodík, hořčík, vápník, mangan, fosfor, železo, zinek…). Stejné látky najdeme i v naklíčených mungo fazolích.

Pěstování zajímavé luštěniny

Fazole mungo můžeme pěstovat i v našich podmínkách.

  • Vigna zlatá se množí semeny.
  • Rostlinám vyhovuje dobře propustná výživná půda.
  • Protože se jedná o rostlinu teplomilnou, pro pěstování jsou vhodnější fóliovníky. Případně jim alespoň na záhonech poskytneme ochranu, když je zakryjeme netkanou textilií. Při výsevech na venkovní záhon bez ochrany sice rostlina lusky vytvoří, ale kvůli vyššímu výnos je nutná delší vegetační doba (a tu mají u nás rostliny jen v nejteplejších oblastech).
  • Mungo fazole je odolná vůči suchu.
  • Semena se sklízí dva až čtyři měsíce po výsevu.