zdroj Pixabay

BRAMBORY A JAK NA NĚ

In Poradna, Zelenina by walsla

Brambory a zahrádka to patří k sobě. Každý se snaží, aby mohl sklízet nové brambory co nejdříve, a pokud je počasí příznivé, znamená to už během června. Rané brambory mají znamenitou chuť, která po dlouhém zimním období pohladí náš mlsný jazýček. Ale mají ještě několik výhod, dovedou naplno využívat jarní vláhu, jsou méně napadány chorobami a škůdci – a na trhu jsou ještě dost drahé. Takže se nám naše úsilí vyplatí.

Jaké brambory patří do zahrady

Abychom si zajistili dobrou úrodu, potřebujeme kvalitní sadbu, bez ní se připravíme o dobré výnosy. Není vhodné použít ani certifikovanou sadbu, kterou jsme si koupili minulý rok a ponechali na ten letošní – v důsledku degenerace brambor (zhoršení zdravotního stavu) se totiž úroda sníží o 30 až 50 %.

Předkličování brambor

Rozhodně se vyplatí sázet sadbu už předklíčenou. Tím můžeme ještě sklizeň raných brambor urychlit. S předkličováním začínáme už v únoru, protože trvá kolem 4 až 6 týdnů. Vhodné jsou hlízy o velikosti asi slepičího vejce.
Sadbu na předkličování uložíme v jedné vrstvě do mělké bedýnky na ovoce, můžeme je podložit vrstvou rašeliny, kterou občas navlhčíme. Průměrnou teplotu udržujeme okolo 10 °C (od 9 do 11 °C) a dostatečnou vlhkost vzduchu zajistíme tak, že hlízy občas postříkáme. Předkličování potřebuje také dostatek světla, jinak by byly klíčky vytažené a bledé – my však potřebujeme silné, pevné a zdravé zárodky kořínků.

Výsadba brambor

Několik dní před výsadbou předklíčenou sadbu otužujeme. Brambory sázíme, když je už půda prohřátá na 8 ° C. Dáváme je do hloubky alespoň 10 až 12 cm., vzdálených 25 až 30 cm. Hlízy ukládáme klíčky nahoru a zakryjeme jejich zeminou tak, aby vznikl asi 10 až 15 cm kopeček. Nahrnutá vrstva půdy chrání mladé rostliny před poškozením jarními mrazíky. Na ochranu a pro zároveň i pro rychlení můžeme ještě záhon po výsadbě zakrýt bílou nebo černou netkanou textilií.

Doporučované odrůdy pro letošní rok

Jaké odrůdy vybrat – záleží především na klimatických podmínkách, kde brambory pěstujeme. Rozhodnout se musíme i podle doby sklizně. Jednoduše: rané brambory se sklidí do konce června, pozdní brambory až po 30. červnu. Zahrádkáři většinou volí odrůdy rané a polorané s kratší vegetační dobou (nejčastěji mezi 70 a 90 dny). Kratší vegetační doba je také výhodou pro rostliny, protože je nestačí napadnout mandelinka bramborová ani plíseň bramborová.
V nabídce jsou odrůdy velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní. Z těch velmi raných se doporučuje například odolná Rosara, která má oválné hladké hlízy s tmavě žlutou dužninou a červenou slupkou. Vynikající chuti je i odrůda Sunshine. Mezi nejkvalitnější rané patří odrůda Princess, má pevnou konzistenci a je ideální i na grilování. Chuťově je výborná je i Anabelle, která je považována za královnu rohlíčků a výborně se hodí do salátů.