zdroj Pixabay

RAJČATA NESMĚJÍ NA ZAHRÁDCE CHYBĚT

In Poradna, Zelenina by walsla

Máme-li k dispozici alespoň malý pozemek, zanedlouho nás chytne za srdíčko a my si postupně budujeme zahrádku. A pak už jen vylepšujeme, přemýšlíme, hledáme, realizujeme nápady… A co by to bylo za zahrádku, kdyby nám na ní nedozrávaly lesklé červené plody. Rajčátka se stala oblíbenou zeleninou, kterou můžeme konzumovat syrovou, v salátech, dušenou, pečenou, lze ji nakládat i sušit…

Rajče pochází z Ameriky

Rajče jedlé nebo také lilek rajče (Solanum lycopersicum) pěstujeme jako letničku – tedy rostlinu jednoletou, jejím plodem je bobule, kterému se říká také rajče nebo také starším názvem rajské jablko. Rajče patří mezi zeleninu plodovou, i když už v roce 1893 rozhodoval soud Spojených států, jedná-li se o ovoce či zeleninu a v roce 2011 bylo usnesením Evropského parlamentu uvedeno jako ovoce. Z botanického hlediska se jedná o zeleninu, a tak rajče vnímáme i my v našich krajích.
Rajčata se pěstují téměř po celém světě, jejich největším producentem je pravděpodobně Čína ale pocházejí z Ameriky. U nás v České republice se vypěstuje rajčat více než 15 tisíc tun.

Výsev a výsadba rajčat

Rajčata nejsou příliš náročná. Protože dobře odolávají chladu, můžeme je pěstovat i v našem mírném podnebí, a proto si získala oblibu našich zahrádkářů. Rajčátka tvoří víc než 90 % voda, ale také sacharidy a bílkoviny; jsou bohaté na vitamíny (především C, betakaroten, B), obsahují důležité minerální látky (např. chrom, draslík). Musíme si však dát pozor na zelené – ještě nezralé plody rajčete, který by mohly způsobit otravu.
V našich zahrádkách pěstujeme rajčata ze sazenic, které si buď koupíme nebo připravíme setím. Se setím musíme začít od začátku března, abychom mohli sazenice vysadit ve správné době, což je druhá polovina dubna. Ale mohli bychom být nemile překvapeni mrazivými muži, proto raději sázíme rajčata až po nich (zhruba v druhé polovině května), což posouvá dobu výsevu spíš na konec března až začátkem dubna. Kvalitní sazenice by neměla být vyšší než 20 až 30 cm. Při výsadbě je důležitá vzdálenost mezi rostlinami – závisí samozřejmě jak na odrůdě, tak i na způsobu pěstování. V prvních dvou týdnech kontrolujeme, jak se sazenice ujaly, a případně potřeby chybějící rostliny nahradíme.

Péče během vegetace a vláha

Rajčata jsou náročnější na vláhu a v začátku je musíme také chránit před plevelem. Od setby až po dobu, kdy kvetou, potřebují cca 20 mm vody a pak, než se vytvoří první plody, jim musíme dopřát cca 35 až 40 mm vody. Během zrání plodů se zvýší potřeba vody na cca 150 mm. Při zavlažování se snažíme, aby se voda zbytečně nedostávala na listy. Bez ohledu na to, pěstujeme-li odrůdy nízké nebo vysokém měli bychom rajčata vždy vyvazovat k opoře. Dosáhneme tak lepšího zdravotního stavu rostlin a prostoru, kdy bychom v případě potřeby mohli zasáhnout v boji proti chorobám a škůdcům.