zdroj Pixabay

EXOTICKÉ OVOCE U NÁS DOMA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ovoce, které je dovážené ze zahraničí, je pro nás lákavou exotikou nejen díky zajímavé neobvyklé chuti, ale také pro možnost vyzkoušet si pěstování neobvyklé rostliny doma v bytě. Proto si uschováme semínka, sbíráme informace o rostlině, o jejích nárocích a způsobu pěstování. A pak už jen zbývá odvážně se do toho pustit.

Pěstujeme exotiku

Když se rozhodneme pěstovat nějakou tropickou ovocnou rostlinu, musíme si napřed uvědomit, že je to v (převážně suchých) bytech poněkud náročnější. Vždyť většina těchto rostlin potřebuje to, co je v našich domovech spíše nedostačující. Příčinou neúspěchu bývá nejčastěji nedostatek světla, vzdušná vlhkosti, ale třeba velké rozměry pěstební nádoby. To je vlastně důvod, proč nelze v našich podmínkách vysadit semínka z každého ovoce a také je třeba vědět, že ne každá rostlina nám může přinést i plody. Proto bude pro začátek lepší vybrat si k prvnímu pěstování rostliny, které se pěstují snadněji.

Jaké mají exotické rostliny nároky

V první řadě si musíme zjistit, z jakých klimatických podmínek rostliny pocházejí a jaké mají nároky na světlo a teplo.

Světlo je nejdůležitější částí potřebné výživy rostlin. I když ne každá exotická rostlina vyžaduje plné slunce, ve své domovině dokonce některé rostou i pod vyššími rostlinami v polostínu.
Teplo je ve volné přírodě vázáno na sluneční svit. Každá rostlina si nese ze své domoviny zakódovaný průběh ročních teplot, kdy potřebuje světlo, živiny, ale také dobu vegetačního klidu. Výhodnou je, že ho doma v bytě můžeme podle potřeby doplnit, a navíc rostlinám výrazně prospívá možnost letnění na terase, balkóně či na zahradě.
Půda a její složení jsou neméně důležité. Kyselost označovanou pH můžeme ovlivnit přidáním hnojiva, rašeliny, ale i tvrdostí zálivkové vody. Je nutné dbát i o její správnou strukturu, musíme vědět, má-li být lehká písčitá či naopak těžší jílovitá. Některé rostliny potřebují vyšší obsah humusu, jiným vyhovuje klasický substrát, který běžně používáme u doma pěstovaných pokojových rostlin a který můžeme koupit v zahradnických potřebách.

Vlhkost a přihnojování

Zálivka by měla být optimální. To znamená pravidelná a podle potřeby dostatečná. Platí tu stejné pravidlo jako u našich domácích květin. Nebezpečné je přelití, protože voda vytlačí vzduch z okolí kořenů, ty pak přestávají dýchat a doslova se utopí. S přílišnou zálivkou se také odplavují živiny. Voda na zálivku by měla být měkká – nejlépe dešťová (či z rozpuštěného sněhu), anebo z vodovodu, ale tu bychom měli převařit.
Vzdušná vlhkost je pro některý rostliny velmi důležitá, můžeme používat různé odpařovače na topení či fontánky, ale nejlepší je rosení. Rostliny nám budou vděčné za občasné rosení povrchu listů. I voda na rosení musí být měkká a vlažná. Nejvhodnější dobou pro rosení je ráno, aby mohly listy přes den oschnout, protože dlouhodobá vlhkost by mohla zapříčinit rozvoj houbových chorob. Dáváme si také pozor, abychom nestříkali vodu do květů.
Hnojení je dalším důležitým faktorem při pěstování rostlin, a to nejen exotických. Nejlepší je samozřejmě správně složený pěstební substrát. Pak je nejvhodnější rostliny pravidelně přihnojovat podle růstové aktivity. Protože se i dobrá půda časem vyčerpá, přistoupíme k její výměně buď povrchu nebo celou rostlinu přesazujeme (nejlépe na jaře).