zdroj Pixabay

KONIKLEC – NĚŽNÉ CHMÝŘÍ JARA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Koniklec je nenáročná zajímavá trvalka, která všem oznamuje příchod jara atraktivními květy. Objevují se podle polohy od začátku března až do května. Ozdobou zahrádky však zůstávají i v létě. Ve starověkém Řecku byla tato květina považována za symbol ženských slz. Je to rostlina ohrožená, a proto přísně chráněná. A navíc také jedovatá. Na zahrádce můžeme koniklec pěstovat jen z povolených kultur.

Chlupatý koniklec

Koniklec (Pulsatilla) patří k nižším až středně vysokým vytrvalým rostlinám (bývá vysoká asi 30 cm). Vytváří přízemní růžici jemně ochlupených bělavě zelených listů. Z ní pak vyrůstají plstnaté stvoly, které jsou zakončeny něžnými zvoncovitými hustě chlupatými poupaty a květy. Jejich barva může být růžová, purpurová, modravá až fialová a uvnitř bílá. Po odkvětu zůstávají na stoncích výrazné ochmýřené hlavičky se semeny – i v tomto stádiu jsou zajímavé a něžně krásné. Zatímco v přírodě vyrůstají na rostlinách květy jednotlivě, na zahrádce může mít jedna rostlina i desítky květů.
V přírodě ho můžeme najít v hornatých oblastech na chudých půdách, na skalách i slunečních loukách. Při procházkách mějme na paměti, že patří mezi rostliny ohrožené a chráněné.

Koniklec na zahrádce

Na zahradě můžeme mít pestré křížence i různé botanické druhy něžných konikleců – vždy se stanou působivou ozdobou záhonků či skalek. Ale zasadit je můžeme i do nádob a zkrášlit si pak jimi terasu nebo balkon. Koniklec je dlouhověká a vzácná rostlina, která s přibývajícím věkem a dobrými životními podmínkami krásní a mohutní.
Jedná se o nenáročnou okouzlující trvalku, nevyžadující téměř žádnou péči. Je to rostlina odolná, vydrží bez problémů i sucha či mráz. Samozřejmě musíme znát jeho požadavky.

Předně je třeba pro koniklec zvolit vhodné místo. Nejlépe se mu daří na slunném stanovišti v dobře propustné půdě, hlinitopísčité až kamenité půdě. Chudší půdy mu nevadí – spíš naopak. Ideální je půda vápenatá, ale bez problémů roste a také kvete v půdě s mírně kyselým pH. Protože nepotřebuje příliš velkou zálivku, je ideální jak do skalek, tak do přenosných nádob.

Koniklec si můžeme vypěstovat i ze semínek, která najdeme v hlavičce, ale protože ztrácejí rychle svou klíčivost, musíme si pospíšit. Vyséváme je do nádob s lehčí zeminou a zlehka zasypeme jemnou vrstvou písku. Mladé sazeničky co nejdříve přesadíme na zvolené místo, rostlina totiž vytváří hluboký kořenový systém a přesazování jí nesvědčí.

Koniklec sklání hlavičku k zemi

Dnešní podoba názvu koniklec vznikla ze staršího „poniklec“, odvozeného od staročeského slovesa „poniknút“, což znamená „sklonit hlavu k zemi“ a tato představa se právě dobře hodí k označení rostliny, jejíž květ ohýbá hlavičku (sklání svá poupata a zvoncovité květy) k zemi.
Naše řeč, ročník 5 (1921)