zdroj Wiki

MUCHOVNÍK JE ROSTLINA BUDOUCNOSTI

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Poslední dobou se stávají čím dál populárnější skupiny krásných keřů a menších stromů. Stávají se nejen hezkou dekorací zahrádek, ale zároveň jsou i užitečné svými jedlými plody, které chutnají nejen nám lidem, ale také různým ptákům. K populárním znovuobjeveným jedlým rostlinám, které získávají stále více nadšenců patří i muchovník.

Muchovník – skromný a oceňovaný

Muchovník (Amelanchier) roste jako keře či malé opadavé stromy. Jsou vítáni jak ekology, tak i milovníky barevné přírody, či vyznavači zdravé výživy. Je to totiž dobře rostoucí dřevina s bohatým kořenovým systémem, který zabraňuje erozi. Roste i v těžkých jílovitých půdách. Dřevo je hnědé, pevné a těžké. Vnitřní část jsou načervenale-hnědá a dřevo je světlejší barvy. Může být použito pro rybářské pruty, je vyhledávané mezi truhláři na výrobu klik.

Muchovník známý jako kanadská borůvka

Muchovníku se také díky podobnosti říká kanadská borůvka, pochází ze Severní Ameriky. Okrasný bohatě kvetoucí keř dává sladké a zdravé plody – v Kanadě, kde se pěstuje komerčně, jim říkají „Saskatoon Berry“. Pochutnávali si na nich už původní obyvatelé (domorodí indiáni) a z dřevěných výhonků si vyráběli šípy.

Druhy muchovníku

Rozhodneme-li se pěstovat muchovník, asi budeme vyhledávat ty nejlépe plodící odrůdy. Existuje asi 20 druhů a v České republice se nejčastěji pěstuje muchovník lamarkův, m. kanadský, m. olšolistý a m. vejčitý, oválný. Liší se od sebe vzrůstem, tvarem koruny, ale všechny druhy mají plody jedlé, i když odlišné chuti.
Na jaře se rostlina zahalí krásnými bílými květy a začátkem léta se objeví růžové a fialové plody (zralé jsou tmavé). S přicházejícím podzimem se těšíme na pestře zbarvené listy. Plod má výbornou sladkou chuť s lehce pikantní trnkovou příchutí, a pokud rozkousneme semínka uvnitř, ucítíme příjemné mandlové aroma. Jíme je syrové, vyrábíme z nich džem, kompot, ale můžeme je i sušit. Na keři vydrží poměrně dlouho, ale musíme je sklidit dřív než mlsní ptáčci.

Nenáročný muchovník na zahrádce

Elegantní muchovník pěstujeme pro chutné plody, hezké květy, zajímavou kůru a také pro krásu podzimního barevného listí – jsou to totiž také oblíbené okrasné keře.
Muchovník má rád slunce, ale dobře snáší i polostín.
Na půdu je zcela nenáročný, můžeme mu ji vylepšit kompostem a nad kořeny nastlat mulč – bude pak více plodit.
Důležitá je také dobrá drenáž, kořeny nesnášejí vlhkost.
Během dlouhého sucha jej můžeme zalít, ale snáší dobře i vlhko. Občas přihnojujeme běžnými průmyslovými hnojivy.
Vyhovuje mu proudění vzduchu, které zajišťuje, že netrpí listovými chorobami. Snáší i horší ovzduší.
Žádný řez nepotřebuje, ale většina muchovníků roste poměrně rychle, chceme-li jej zachovat menší, pak ho ještě před rašením mírně sestřihneme.
Většina druhů je plně mrazuvzdorná.
Rozmnožuje se na jaře výsevem nebo dělením.

Zdravé plody „Saskatoon Berry“

Plody obsahují hodně vitamínu C a B, prospěšné minerály (například železo, měď, vápník, hořčík). Podporují imunitu, zvyšují odolnost organismu, způsobí při onkologických onemocněních jako podpůrný doplněk stravy, preventivně chrání před žaludečními a střevními chorobami. V léčitelství se používají i listy, ze sušených si můžeme připravit čaj, který příznivě působí na detoxikaci organismu a na trávicí systém.