zdroj Pixabay

V KOUPELNĚ MŮŽEME PĚSTOVAT TŘEBA KAPRADINY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Abychom měli příjemné a útulné bydlení, abychom se doma dobře cítili, neměli by  tu chybět zelení společníci. A nemusí zdobit jen obývací pokoj či ložnici, radost nám budou dělat v kuchyni, kde trávíme hodně času, anebo v koupelně, kde nás budou ráno vítat a večer se loučit. Ne všechny rostliny se sem hodí, je třeba si napřed uvědomit podmínky, které jim můžeme nabídnout.

Podmínky pro rostliny v koupelně

I když bývá v koupelně relativně nejvyšší vzdušná vlhkost a také teplota – bohužel tu málokdy najdeme větší množství světla, takže skutečně musíme opatrně volit, která z rostlin by tu měla ty správné potřebné podmínky. Ale nebojme se, v široké nabídce, docela určitě najdeme ty, které se nám budou líbit a kterým se bude líbit u nás.

Kapradiny…kapradiny

Pravděpodobně se v koupelně bude nejlépe dařit různým druhům kapradin. Možná si to ani neuvědomujeme, ale kapradiny patří k nejstarším rostlinným druhům, které „žijí“ na naší planetě. Většina z nich roste v tropických lesích, milují vlhko, teplo a stín hustých lesů. Všechny druhy kapradin potřebují vydatnou zálivku, ale pozor – zemina v nádobě nesmí zůstávat stále vlhká, čili nemají rády zeminu přemokřenou. Zato však nám budou vděčné, když občas postavíme květináč do většího kbelíku s vodou.

Jaké rostliny tu můžeme začít pěstovat

Jestliže se rozhodneme umístit pokojovou rostlinu do koupelny, určitě si nějakou vybereme. Může to být například:
Křehký netík (Adiantum) je dekorativní pokojová rostlina, kapradí s jemnými rozcuchanými jasně zelenými lístky. Má velmi vysoké nároky na vzdušnou vlhkost, proto je doporučován k pěstování v koupelnách, bazénech, vitrínách… potřebuje vlhké, teplé a světlejší (ne však přímé slunce) stanoviště. Jeho kořenový bal by neměl nikdy vyschnout.
Oblíbený sleziník (Asplenium) shromažďuje vodu v listových růžicích, a proto je nutné jeho pravidelné rosení.
Neobvyklá epifytická parožnatka (Platycerium) nejlépe vyniká v závěsných koších. Jedná se o poměrně známé kapradí, její domov je ve východní Africe, v Asii a Americe. Zaléváme ji tak, že občas ponoříme květináč do kbelíku s vodou.
Asi nejznámější a nejrozšířenější je ledviník (Nephrolepis) se svými zpeřenými listy. Je to kapradina nenáročná, nevyžaduje příliš světla, potřebuje pouze pravidelnou zálivku, a navíc relativně dobře snáší změny teplot.
Pteris známý také jako křídelnice (Pteris) krásná kapradina, která však nesnáší průvan a musí mít stálou teplotu kolem 18 °C. Jinak je nenáročná, vyhovuje jí světlé, ale stačí jí i polostinné stanoviště. Potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost, proto ji častěji rosíme.