zdroj Wiki

ŠKŮDCI A KVĚTNOVÁ OCHRANA ROSTLIN

In Ovoce, Poradna by walsla

Většina škůdců a chorob se objevuje na našich zahrádkách hned zjara a my jim prostě nesmíme dát žádnou šanci. Čeká nás teď důležitý boj, bez něhož bychom se nedočkali žádné úrody. V ovocné zahradě je důležité hned po odkvětu se zaměřit především na ty škůdce a houbové choroby, které omezovat jak množství, tak i kvalitu sklizeného ovoce.

Pilatky, svilušky, mery, obaleče

Ovocné stromy (a jádroviny obzvlášť) ohrožují hlavně pilatky, svilušky, obaleč a mera a boj proti nim je důležitou ochranou.
Pilatky (Tenthredinidae) snášejí vajíčka na odkvétající květní lupínky ovocných stromů – a to je hlavní příčina nadměrného opadu ovoce. Proto ihned po odkvětu provádíme postřik vhodným insekticidem, v prodejnách s potřebami pro zahrádkáře najdeme bohatou nabídku. Používáme také bílé lepové desky (rozvěšujeme je ještě před rozkvětem).
Mery (Psylloidea) jsou velké jen 2 až 4 mm. Mají křídla, dovedou létat a dobře skáčou. Jejich hlavička je rozdělena na 2 části, ta spodní visí dolů a přiklápí se k břichu. Intenzivně vysávají rostlinné šťávy, jejich larvy jsou větší jedlíci než dospělci a vylučují velké množství medovice, která zůstává na rostlině a padá i na zem.

Obaleč (Cydia) je dalším závažným problémem jádrovin. Jeho housenky způsobují červivost plodů. Z přezimujících housenek se právě průběhem května začnou líhnout dospělí motýli. Larvičky se po krátkém žíru na listech zavrtávají do plodů. Takže i u obaleče je nutné zasáhnout včas. Během května umístíme do koruny stromů feromonové lapače, a jakmile se začne plnit mlsnými samečky, je třeba připravit postřik.
Svilušky (Tetranychus) jsou mikroskopičtí roztoči – dospělé svilušky jsou velké asi 0,5 mm. Na spodní straně listů tvoří husté pavučinky, na vrchní části jsou vidět světlé skvrnky způsobené vysáváním.

Quasiové dřevo

V boji s pilatkami můžeme vyzkoušet i přírodní řešení, což je výluh z hořkého quasiového dřeva. Hořkoň obecná (Quassia amara) je tropický keř pocházející z Brazílie a Indie a díky jeho hořkosti nenapadají strom žádní škůdci. Odvar z něj je vynikajícím přírodním insekticidem působícím na pilatky, mšice, meru i květopase. A neškodí včelám ani jinému užitečnému hmyzu. Odvar také působí i proti vším, kožním a střevním parazitům… Mimo to posiluje játra a žlučník, pomáhá se zažívacími potížemi a používá se také k aromatizaci nápojů jako alternativa za hořký chmel.

Přírodní insekticid z hořkoně

Do 1 litru odstáté vody dáme 50 g mletého quasiového dřeva a vaříme 2 hodiny, abychom z něj získali jeho účinnou látku kvasin.
Hotový výluh pak naředíme na pět litrů vody. Aplikujeme jej 1 až 2 krát pomocí postřikovače v době květu (kdy se začínají líhnout larvy). Toto množství postačí na 5 až 10 stromů (podle velikosti jejich koruny). Připravit si ho musíme krátce před použitím, protože skladovat jej můžeme maximálně 4 dny v chladu.