zdroj WIKI

ŠTĚTKA SI UMÍ PORADIT S BORELIÓZOU

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Lymská borelióza se stala v posledních letech nebezpečným onemocněním. Začíná kousnutím klíštěte s červeným ohraničením. Následují nevysvětlitelné problémy nejen pohybového aparátu, ale i nervového rázu – a ty mohou být způsobeny právě boreliózou. Lékaři se už dlouho snaží na tuto nemoc nalézt lék.

Využití štětky

V historii se hojně používala při zpracování vláken, jako přírodní hřeben k pročišťování látky. Nejčastěji se s ní setkáme jako s dekorativním prvkem. Sušené štětky – pichlavé strbouly se většinou barví a jsou vítanou oblíbenou součástí květinových dekorací. Dívky také věřily, že po umytí rostlinou zkrásní, proto se jí také říkalo Venušin kalíšek.

Tradičně byly v lidovém léčitelství rostliny (a hlavně léčivé tinktury z nich vyrobené) podávány při vnějších drobných poraněních (včetně rakovinových výrůstků), při revmatismu, tuberkulóze i nemocech trávicího traktu. Prokázané jsou také jejich účinky na: opar, herpes, revma či revmatickou artritidu, zvýšení imunity a posílení celkové obranyschopnosti a také na detoxikace těla (od potu, moči, žluči). Kořen je zařazen jako diuretikum a stomachikum.
Zcela nové informace však o štětce přinesl německý profesor a spisovatel Wolf Dieter Storl, který bylinku úspěšně používá na léčení boreliózy.

Čaj na podporu imunity

Na podporu imunity si připravíme čaj z 2 až 5 gramů kořeny štětky, pokrájíme jej, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut louhovat. Čaj pijeme 3 krát denně.

Jak si vyrobíme tinkturu

Kořen sbíráme v prvním roce života, ještě dřív než jde bylina do květu. Rozdrtíme ho a macerujeme ve vysoce procentním lihu. Malé kousky kořenů zalijeme 60 % alkoholem. Necháme je louhovat v teple a tmě celý měsíc.
Tinkturu pak podáváme 2 až 3 krát denně po 5 až 15 kapkách. Používáme ji s úspěchem hlavně při borelióze a léčí i její následky (kloubní a ledvinové problémy, revmatismus…) dovede také chránit životní energii, čistit lymfatický systém a pomáhat při lupénce.
Radu, jak na boreliózu, najdeme například na: https://www.centrum-bylin.cz/Mesicni-kura-pro-lecbu-boreliozy-Centrum-bylin, nebo třeba: https://mudr-alena-hamplova.cz/stetka/