zdroj Pixabay

VAVŘÍNOVÝ VĚNEC PRO VÍTĚZE

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Z vavřínových snítek splétali ve starověkém Řecku a Římě věnce, aby jimi korunovali vítěze nejen sportovních klání, zdobili tak vojevůdce, císaře a udělován byl i básníkům. A dokonce i akademický titul „bakalář“ vznikl ze sousloví „bacca laurea conoratus“, což znamená „korunovaný vavřínovým věncem“. Dnes se vavřín pěstuje jako okrasná rostlina a jeho listy používáme jako koření známé pod názvem bobkový list.

Vznešený vavřín – symbol vítězství

Vavřín nebo také vavřín vznešený či vavřín ušlechtilý (Laurus nobilis) je poměrně velký statný strom, který dorůstá do výšky až 12 metrů. Pochází z Přední Asie, odkud se rozšířil do celého Středomoří. Rod zahrnuje pouze 3 druhy, má jednoduché střídavé listy a drobné květy, plodem je peckovice.
Čerstvé listy vavřínu, plody i dřevo jsou bohaté na silice, které by mohly způsobit alergické reakce i halucinace.

Jak pěstovat bobkový list

Vavřín se pěstuje téměř po celém světě především jako dekorativní rostlina, v našich krajích jako rostlina hrnková. Ať si laurus koupíme nebo přineseme od přátel (většinou to je vegetativní řízek  s kořínky, které zapustil ve vodě), přesadíme jej do nové dostatečně hluboké nádoby, kterou naplníme běžným čerstvým zahradnickým substrátem. Vyhovuje mu lehká propustná půda. Na dno dáme dobrou drenáž.
Potřebuje hodně slunečního světla, takže mu vybíráme stanoviště na slunci nebo v mírném polostínu. Nesnáší dlouhodobé sucho, ale ani příliš vlhkosti v půdě. Přes léto potřebuje každodenní a dostatečnou zálivku, protože při nedostatku vláhy se začnou kroutit listy. (V zimě zálivku trochu omezíme – zaléváme, až když substrát trochu proschne.)

V létě přihnojujeme organickým hnojivem. Rostoucí kmínek připevníme k opoře, aby rostl rovně a větvičky 2 krát ročně zaštipujeme do požadovaného tvaru. Řez snáší vavřín dobře. Protože je to rostlina teplomilná, pěstujeme ji ve vhodných nádobách a před zimou ji musíme chránit v zimní zahradě, ve skleníku (kde nemrzne), nebo doma ve světlé, chladné místnosti. V létě je možné vavřín přenést ven na zahrádku, můžeme jej třeba zapustit do záhonu i s květináčem, který ho ochrání před výkyvy teplot a udrží mu přiměřenou vlhkost. Koncem léta musíme rostlinu z půdy vyjmout a na zimu uklidit. Pokud jej dáme do chladnější ložnice, jeho aroma nás uklidní a přivodí kvalitní spánek.

Vavřín je koření i léčivka

Bez sušených listů vavřínu se v kuchyni neobejdeme, používáme je pod názvem „bobkový list“ nebo také „bobek“ jako koření do všech možných omáček, k dochucení masa, ryb i zvěřiny. (Dokonce se jimi dá ochutit i pudink). Listy sušíme ve stínu a před použitím je vždy nakrájíme nebo natrháme na kousky – zvýrazní se tak jejich chuť.

Kromě toho se využívají i v lidovém léčitelství. Jednak na posílení žaludku a také jako prostředek proti artritidě. Jejich účinky jsou protikřečové (hlavně při epilepsii), protizánětlivé, antioxidační a pomáhají také proti bolestem. Podporují trávení a čistí náš organismus od škodlivin. Koupel z bobkových listů uleví ztuhlým svalům a zklidní naši mysl. Ve větších dávkách působí vavřín narkoticky a způsobuje vidiny – což využívala věštkyně v Delfách.