zdroj Pixabay

JAHODY A ZDRAVÉ MLSÁNÍ

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

U nás v Česku patří jahody jistě k nejoblíbenějšímu ovoci, proto se tak hojně pěstuje na zahrádkách i v přenosných nádobách, rostou i volně v přírodě (lesní jahody). Pochutnávali si na nich už pravěcí lidé, ale svou oblibu získaly jahody až koncem středověku. Kdysi jim říkali například „ovoce králů“ nebo také „ovoce lásky“, protože mají jahody dobrý vliv na tvorbu testosteronu.

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C

Jahody obsahují mnoho látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Ať už je to značné množství vitamínu C (jeho obsah je dokonce srovnatelný s citrusovými plody). Kromě toho tu najdeme také vitamíny A, B, E, ale také minerální látky – z nich hlavně draslík, zinek, vápník, fosfor, hořčík, železo a mimo to i prvky jako molybden, fluor, bor, kobalt… Jahody obsahují lehce stravitelnou vlákninu či organické kyseliny (mezi nimi je i kyselina ellagová, která působí jako prevence nádorových onemocnění). Oproti ostatním druhům ovoce mají jahody málo přírodních cukrů, zato jsou výrazným zdrojem tekutin (plody mají 87 % z vody).

Zpracování a konzumace jahod

Jahody jsou nejchutnější samotné hned při sběru, když si je utrhneme z keříku. Jsou krásným dekoračním prvkem na dortech, používají i jako ozdobný doplněk do míchaných nápojů a známá je také kombinace jahod se sektem. Oblíbenou pochoutkou jsou jahodové poháry se šlehačkou, vynikající jsou s mátou, smetanou, s čokoládou. Hodí se k přípravě dezertů, koláčů, bublanin, sladkých omáček, jako náplň do jahodových knedlíků, do ovocných salátů, smoothies, na výrobu mražených produktů. Můžeme je upravovat i tepelně, zavařovat, sušit, mrazit. Na zimu si z nich připravujeme marmelády, džemy, sirupy, šťávy, kompoty. A protože mají jahody také výrazné aroma, využívá se při výrobě nejrůznějších sladkostí (žvýkačky, bonbony, sušenky…).

Proč konzumovat jahody

Jahody podporují metabolismus, ochraňují nás před vznikem močových i žlučových kamenů, působí preventivně proti některým nádorovým chorobám. Jsou blahodárné pro krevní oběh, pomáhají při srdečních chorobách. Prospívají pokožce i vlasům, voňavé červené jahody si můžeme dopřát, i když držíme dietu.
Někdy však mohou u jedinců vyvolat alergickou reakci, která se projevuje jako kopřivka.

Jahody s mascarpone

Vyzkoušejme si rychlou jahodovou pochoutku.
Asi 200 g jahod opláchneme a dobře rozmixujeme s 2 lžícemi cukru a 50 ml mléka. Pyré dáme vychladit do ledničky a připravíme si hladký krém z 1 kelímku mascarpone, 1 žloutku a lžičkou moučkového cukru. Pak lehce smícháme s našlehanou šlehačkou. Do pohárků vrstvíme drcené sušenky, jahodové pyré a mascarponový krém.