zdroj Wiki

ŘEZ A PÉČE O OVOCNÉ DŘEVINY

In Ovoce, Poradna by walsla

Letní řez peckovin patří ke komplexní péči o ovocné dřeviny, stejně jako řez zimní. Ovšem mezi řezem letním a zimním jsou rozdíly.

Letní řez

Potlačit růst letorostů v koruně stromů na konkrétních místech je důležité. Ovšem jen zimním řezem to určitě nestačí, protože na jaře se v blízkosti seříznutých větví ze spících pupenů vyvinou letorosty nové. A ty spotřebují skoro všechny zásoby nahromaděné v předchozím vegetačním období a přemění se na tlusté zálístky. Abychom tedy dosáhli potřebného cíle, provádíme tzv. letní řez. V červenci blízko místa řezu vylomíme nově vyrůstající letorosty – a vylamování opakujeme, pokud je to potřeba.

Jaké jsou cíle řezu ovocných dřevin

Řez ovocných dřevin by měl splňovat několik cílů.

  • 1) vytvarovat kostru stromu podle potřeby a daného tvaru
  • 2) udržet korunu stromu v určitých mírách, které odpovídají zvolenému způsobu výsadby a také způsobu pěstování
  • 3) umožnit optimální osvětlení a provzdušnění celé koruny stromu
  • 4) nejen prodloužit životnost dřeviny, ale také vylepšit její zdravotní stav
  • 5) zajistit včasnou a kvalitní úrodu nejen pro současný rok, ale i pro další časy

Jednotlivé ovocné dřeviny a jejich letní řez

U jednotlivých druhů ovocných dřevin je třeba dodržet postupy, které se časem osvědčily.
Třešně
Pokud třešně rostou příliš bujně, je třeba zkrátit jim jejich dlouhé letorosty. Ale odřízneme také letorosty konkurenční i ty kolmo rostoucí. Světlejší korunu získáme snížením hlavního letorostu. Tím se také umožní sběr třešní přímo ze země.
Višeň
Řezem višně křovité odstraníme přehuštěné větve, které rostou dovnitř koruny. Větve, které jsou převislé, zmladíme zpětným řezem a změníme jejich směr růstu.
U višně se osvědčil prosvětlovací řez, kdy se odstraňují letorosty přebytečné, dovnitř rostoucí a také větvičky, které hlavně během sklizně ztěžují přístup do koruny. Děláme ho již během měsíce června.
Slivoň
Většina slivoní roste bujně a během vegetace mohou narůstat letorosty dlouhé i přes dva metry. Je proto důležité odstraňovat včas letorosty, které rostou kolmo nebo ty konkurenční. Ostatní bujně rostoucí letorosty zkrátíme již začátkem července.