zdroj Pixabay

ČAJOT ZAJÍMAVÁ MEXICKÁ OKURKA

In Poradna, Zelenina by walsla

V obchodech jsme už možná objevili tuto „novinku“ – tedy zajímavou exotickou zeleninu, která patří do rodiny dýní. Chutí však připomíná nejen dýni, ale také okurku či kedlubnu. Jedlá je celá rostlina a konzumovat můžeme dokonce i semena, která mají oříškovou chuť.

Čajot nebo snad čajou

Názvy čajot nebo také sladkojam jedlý anebo chayote (Sechium edule) se odvozují z aztéckého „chayotli“. Ale například na Madeiře jí říkají “pipinela”. Patří k tykvovitým rostlinám a pochází ze Střední Ameriky. Jako kulturní plodinu ji pěstují i v Asii, Africe a v dalších subtropických oblastech světa. Čajot má nejen zajímavá jména, ale i zajímavý exotický tvar. Je to neobvyklá dýně s neutrální chutí. Své místo na slunci si našla teprve nedávno. Stačilo, aby vědci objevili její pozitivní vlastnosti pro lidské zdraví.

Zdravá zelenina

Zelenina je základem zdravého stravování, měli bychom ji proto jíst co nejčastěji. Kromě salátů, okurek, paprik, rajčat…můžeme vyzkoušet i nové druhy zeleniny. Proč tedy nezkusit čajot. Z této rostliny se konzumují plody, hlízy, listy i mladé výhonky.
Nejčastěji se připravují plody – syrové i tepelně upravené, nasladko i naslano. Plod se nemusí ani loupat, jí se i se slupkou. Chutnější jsou (jak už to bývá) menší plody, jejich dužnina je lahodnější. Dužina se výborně hodí do mexické, arabské i asijské kuchyně.

Čerstvý čajot můžeme využít v salátech, marinovaný ve šťávě z limetky nebo citronu, v jednoduché kombinaci s máslem, solí a pepřem, anebo třeba do salsy.
(Salsa je mexická pikantní omáčka vyrobená z různých druhů zeleniny, hlavně paprika, rajčata nebo chilli; do salsy si namáčíme tortilly, chipsy nebo s ní dochucujeme různé pokrmy.)
Aby dužnina neztratila svou křehkost, je vhodné ji jen krátce podusit. Tepelně se upravuje podobně jako menší tykve – můžeme ho dusit, péct i smažit, nakládat do marinády, plnit anebo přidávat do masových a kořeněných směsí. Může se nakládat do sladkokyselého nálevu. Dá se z něj vyrábět marmeláda.

Mladé výhonky se zpracovávají podobně jako chřest.
Listy se většinou využívají na přípravu čaje.
Výbornou oříškovou chuť mají i semena – stačí je malinko opražit na másle posolit a hned je můžeme podávat.
Dokonce i velké dužnaté kořeny se používají jako zelenina. V tropických oblastech se hlízy sklízejí, používají se jako brambory.
Vyschlé lodyhy se používají jako tkací materiál pro výrobu rohoží, klobouků, obuvi, aj.

Obsahové látky a jejich využití

Čajot je bohatý hlavně na aminokyseliny, je zdrojem železa, karotenů, tiaminu a riboflavinu. A protože má velmi málo kalorií, hodí se tyto plody jako dietní potravina. Šťáva z nastrouhaného plodu snižuje krevní tlak. Výtažky z hlíz slouží jako diuretikum nebo jako úleva při střevních zánětech. Čaj z listů je vhodný při léčbě vysokého tlaku, pomáhá i při ledvinových kamenech.