zdroj Pixabay

NETŘESK CHRÁNÍ PROTI BLESKŮM

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Netřesk je nenáročný, vytrvalý, skromný, vydrží dlouho bez zálivky, stačí mu jen málo půdy a v magickém světě byl vždy považován za ochrannou rostlinu proti hromům a bleskům. Byl prý oblíbenou rostlinou boha Jupitera, který vládl hromům a bleskům. Naši předkové ve starověku museli dokonce pěstovat netřesky na střechách jako ochranu před bleskem. V některých zemích se opět k těmto tradicím vracejí a není to jen například Holandsko, Anglie, ale i u nás nacházejí tyto rostlinky své místo na střešních zahrádkách.

Kam tedy vysadit růžičky

V původních lokalitách v přírodě rostou na poměrně neúrodných kamenitých stanovištích, které jsou často vystaveny nepříznivým povětrnostním podmínkám, ať už to je vítr, mráz či silné slunce. Stačí jim jen minimální množství substrátu, což znamená, že je můžeme pěstovat i tam, kde by se jiným rostlinám sotva dařilo.
Netřesky si najdou ideální podmínky pro svůj život a rychlou expanzi do okolí i na místech zcela extrémních. Skutečně je můžeme vysadit na nakloněnou zahradní stříšku, jsou vhodné do nejrůznějších nádob a koryt, ale i do skalek a na suché zídky, mohou obrůstat větší kameny, růst ve spárách, v kamenných chodnících. Zajímavý je například i pařez osázený netřesky. Místo výsadby vybíráme s ohledem na vlastnosti a velikosti daného druhu.

Do spár mezi kameni a dalších stísněných prostor vysazujeme drobnější druhy s krátkými odnožemi, zatímco větší rostliny dáme do míst, kde budou mít více prostoru. V případě, že chceme netřesky pěstovat v různých spárách, stačí, pokud tam umístíme trošku substrátu a zatlačíme do něj mladou rostlinu.

Výsadby do nádob

Netřesky lze velmi jednoduše pěstovat i v nejrůznějších vegetačních nádobách. Vyjímat se budou ve starých dřevěných či kameninových korýtkách, na zajímavých pařezech, různých miskách i atypických nádobách. Místo jim můžeme najít i v závěsných nástěnných nádobách. Podle fantazie i podle možností, které se nám naskytnou.
Při výsadbě do vegetační nádoby musíme splnit podmínku propustnosti substrátu s příměsí písku a drobného štěrku. Drenáž je velmi důležitá, protože netřesky dlouhotrvající přemokření opravdu nesnášejí. Zatímco volně rostoucí netřesky není třeba zalévat, ty v nádobách bychom měli občas zalít hlavně v horkých suchých dnech.

Několik rad

  • V prvních měsících po zasazení je nutné netřesk postřikovat vodou, aby rychleji zakořenil.
  • V druhém roce se již objeví několik dceřiných růžic a postupně se osazeny místo zazelená celé.
  • Růžice po odkvětu odumírají, proto musíte po několika letech porost obnovit. Během léta jej rozeberte, staré a odumřelé části odstraňte a mladé růžice opět zasaďte.
  • Z miniaturních druhů s barevnými listy růžic lze při troše trpělivosti vytvořit v misce nebo na okraji záhonu i netradiční živou barevnou mozaiku.
  • Díky své nenáročnosti, pestré paletě kultivarů i jednoduchému rozmnožování si tyto trvalky zaslouží naši pozornost. Budeme je pak moci obdivovat i v zimě.