zdroj Pixabay

ELEGANTNÍ ALE PICHLAVÁ CESMÍNA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Už v dávných dobách si Vikingové zdobili své příbytky větvičkami krásné pichlavé cesmíny, která pro ně znamenala v dlouhé studené zimě symbol naděje. V nás evokuje Vánoce a výzdobu, která k nim patří. Svými krásnými listy a plody zdobí nejen naše zahrádky, ale také například adventní věnce, kytice a další sváteční dekorace.

Elegantní cesmína

Cesmína (Ilex) je stálezelený nebo i opadavý keř či strom, zahrnuje více než 500 druhů a roste v tropických, subtropických i mírných oblastech po celém světě. Zatímco někde je velké druhové zastoupení (tropická Amerika či jihovýchodní Asie, kde jich je více než 200 druhů), jinde najdeme jen jeden druh. Například na Madagaskaru, či na Madeiře roste endemická cesmína.
(Endemický = místní, vyskytuje se trvale na určitém místě. Opakem je pandemický = vyskytující se na velkém území.)
U nás cesmína přirozeně neroste, je tu však hojně pěstována v zámeckých či městských parcích i na zahrádkách.
Největší ozdobou jsou její tmavozelené (někdy panašované) listy s ostře vykrajovanými pilovitými nebo ostnitými okraji. Drobné květy bývají bílé nebo žlutavé, ale i zelené, žluté či růžové. Na pozadí lesklých tmavých listů pak vynikají červené (někdy i hnědé nebo černé) dekorativní plody jako malé červené korálky. Září na větvičkách od září a vydrží po celou zimu až do jara – proto jsou také vyhledávaným aranžérským materiálem. Využívají se do různých vazeb i dekorací.

Pěstování cesmíny

Cesmína roste poměrně pomalu, ale zato nám vydrží až 300 let ?. Je to atraktivní dřevina, uplatní se ve skupině, stane se z ní nádherná solitéra, ale využít ji můžeme i do živého plotu. Raději si koupíme menší rostliny, které se lépe ujímají. Vysazujeme je na jaře vždy s kořenovým balem, aby do zimy dobře zakořenily (zakořeňování trvá totiž poměrně dlouho).
Potřebuje teplé místo nejlépe v polostínu, chráněné hlavně proti ostrému zimnímu slunci a vysušujícími větry. Nevadí jí však znečištěné ovzduší. Většina cesmín má samčí a samičí rostliny, aby nám kvetly, musíme je na zahrádku vysadit společně.
Půda nesmí být suchá, při výsadbě ji obohatíme rašelinou.
Dobře snášejí řez a lze je dobře tvarovat. U pestrolistých kultivarů pravidelně odstraňujeme výhony se zcela zelenými listy.
Cesmína je sice většinou mrazuvzdorná, ale proti silným mrazům ji raději chráníme – přikryjeme keř chvojím nebo listím. Navíc se před zamrznutím půdy vyplatí důkladná zálivka, která pomůže přezimování rostlin.

Jakou cesmínu si vybrat

  • Cesmína vroubkovaná (Ilex crenata) pochází z Japonska, má malé hustě vroubkované listy a černé plody. Tvoří velmi hustě větvené, pozvolna rostoucí keře.
  • Zajímavá je také cesmína přeslenitá (Ilex verticillata), její plody dozrávají až v říjnu, ale zato krásně zdobí keř po opadu listů.
  • Cesmína altaklerenská (Ilex x altaclerensis) je samosprašná, tzn. že můžeme zasadit jen jednu rostlinu, abychom se dočkali plodů.
  • S matnými tuhými, pichlavými listy a bělavými květy je cesmína temná (Ilex opaca) – stálezelený keř až strom, která se pěstuje v různých kultivarech.
  • Stálezelený keř s menšími tuhými, ostnitými listy, která pochází z Číny a u nás se pěstuje hlavně v botanických zahradách je cesmína Pernyova (Ilex pernyi).