zdroj Pixabay

LILIE A RADY NA PĚSTOVÁNÍ II.

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Lilie patří k oblíbeným okrasným rostlinám, které se stanou ozdobou každé zahrádky. Jejich pěstování je nenáročné, a pokud se rozhodneme začít je pěstovat, pak jich budeme mít na výběr několik desítek. Některé mají tradiční vzhled, jiné působí exoticky, některé květy mají jen jednu barvu, jiné se liší výškou i košatostí rostliny.

Lilie a některé její druhy

Lilie (Lilium) jsou vytrvalé rostliny s cibulemi – ty jsou často složeny ze zdužnatělých šupin. V paždí litů se u některých druhů nacházejí pacibulky, jimiž se rostlina může vegetativně rozmnožovat. Nápadné květy mají různé barvy od bílé, žluté, růžové až po oranžovou nebo červenou a některé mají i zajímavé skvrny. Je známo na 120 druhů, které rostou Evropě, Asii i Severní Americe. V ČR rostou přirozeně 2 druhy. Známá kráska je l. zlatohlavá (L. martagon), roste místy v listnatých lesích i na bohatých loukách. Druhá se jmenuje l. cibulkonosná (L. bulbiferum), nejčastěji bychom ji našli na pahorkatinách a na horách – pozor patří mezi ohrožené druhy. Oba dva druhy se pěstují i jako okrasné na zahrádkách, stejně jako například l. tygrovaná (L. tigrinum), l. bělostná (L. candidum) nebo l. královská (L. regale) a další.

Výsadba

Z prodejny si domů přineseme cibulky lilií. Vysazujeme je nejlépe v začátku podzimu, tedy během září a října (některé druhy se mohou vysazovat i na jaře).

  • Cibulky si před vysázením namočíme do vhodného fungicidu.
  • Vyhloubíme díru hlubokou asi 15 až 18 cm, což je přibližně trojnásobná hloubka výšky cibulí, tím je ochráníme jednak před zmrznutím a v létě zase před přehřátím.
  • Lilie vysazujeme na vzdálenost cca 15 cm od sebe. Většinou je dáváme ve skupinkách po 5 až 10 kusech. Lilie nikdy nevysazujeme jednotlivě, protože jejich krása vynikne právě spolu s ostatními – ve skupince. Upřednostňujeme volné skupiny s více rostlinami stejného druhu i odrůdy. Nejlépe vyzní jako solitérní skupinka doplněna trsem okrasné traviny.
  • Pod cibuli dáme ještě asi 2 cm vrstvu hrubého písku jako drenáž.
  • Cibuli uložíme na dno a zasypeme – nesmíme ji do země příliš vtlačovat. Po výsadbě můžeme půdu kolem zalít, ale je také možné nechat ji vyschnout na pozdní podzim a zimu, kdy už lilie spí. Po několik zimních měsíců před začátkem následující vegetačního cyklu bude lilie odpočívat.

Rozmnožování

Abychom získali šupiny cibulí, nemusíme je ze země vyndávat. Stačí, když v době květu odhrneme z jedné strany zeminu od cibule, a několik šupin si odlomíme. Rány na šupinách zasypeme prachem z dřevěného uhlí, do kterého si přidáme i trochu fungicidu. Šupinky zapícháme do připravené bedničky se substrátem z písku a rašeliny.

Jaké nebezpečí číhá na lilie

Stejně jako kosatce či tulipány i lilie trpí mnoha různými virózami. Většinou si povšimneme změny barvy květu, jiným příznakem jsou usychající skvrny na listech, anebo malý a nezdravý růst. Takové rostliny musíme co nejrychleji zlikvidovat, a to dokonce i s okolní rostlinou a spálit je. Přenašečem chorob bývá jak hmyz, tak i člověk. Lilie jsou citlivé a může se totiž stát, že nástroje, které používáme při ošetřování rostlin nedezinfikujeme.