zdroj Pixabay

LILIUM – RADY NA PĚSTOVÁNÍ I.

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Lilie se staly ozdobou zahrad v nejrůznějších částech světa již před více než 3 000 lety. Nejstarší zobrazení lilie je staré více než 3 600 let (na mínójské fresce v Knossu). V průběhu doby se lilie samozřejmě vyvíjely, takže jich je dnes téměř 120 druhů. Říká se jim královny květin, jejich exotickou krásu můžeme obdivovat na záhonu, v nádobě i ve váze.

Lilium – lilie je symbol čistoty

Lilie je prý symbolem panenské čistoty, ctnosti a znovuzrození lidské duše. Už ve starověkých kulturách byly liliím přisuzovány nejrůznější významy. V řecké, (ale i v egyptské či římské) mytologii se staly lilie symbolem budoucnosti, naděje a mateřství, prý byly tyto květiny vytvořeny z mateřského mléka bohyně Héry. Peruánci věří, že lilie znamená přátelství a oddanost, bílé lilie vyjadřují sympatie, růžové jsou znakem bohatství, v křesťanství představuje bílá lilie nevinnost a čistotu. V asijských kulturách byly některé druhy ceněny hlavně pro léčivé účinky a byly běžně konzumovány.

Královny květin a jejich pěstování

Liliím – exotickým kráskám to sluší jak na záhonu, tak i ve váze, říká se jim královny květin. Oblíbíme si je především pro jejich krásné bílé, žluté, pomerančové, červené, fialové… květy, které jsou nejen velké, ale i voňavé. Přesto je jejich pěstování zcela nenáročné. Každý – tedy i úplný začátečník se dokáže postarat o tuto dekorativní zahradní rostlinu. A pokud se rozhodneme ji pěstovat, pak máme na výběr několik stovek druhů zahradních lilií. Navíc se mohou se pěstovat i v květináči.

Jakou péči lilie potřebuje

Vysazujeme je do kypré půdy hlinitopísčité (neutrální až mírně kyselé) – můžeme ji vylepšit kompostem nebo rašelinou. Lilie bude vděčná, pokud jí do půdy přidáme mletou kůru nebo hnojivo, perlit nebo hrubý písek, keramzit či květináčové střepy. Zemina by měla mít průměrnou vlhkost, nesmí být ani přemokřená, ale ani příliš suchá. (Není vhodné vysazovat lilie v mrazových kotlinách ani v místech, v nichž by lilie stála ve vodě.)

Stanoviště by mělo být slunné, ale chráněné před velkým vedrem. Lilie však dobře porostou i v polostínu. „Staří“ pěstitelé tvrdí, že lilie by měly mít „hlavu na slunci“ a naopak „nohy ve stínu“. Zálivka má být jen mírná a pravidelná. Pokud lilie kvete (většinou je to v začátku léta (červen, červenec), dopřejeme jí střední intenzitu zálivky.
Po odkvětu odstraníme nožem lodyhu s odkvetlým květem a změníme typ hnojiva: z dusíkatých přejdeme na draselná, která ovlivňují vyzrávaní cibulí v době vegetačního klidu.
Lilii bychom měli přihnojovat během vegetačního období, ale hlavně na jaře. Je vhodné v začátku růstu kombinovat hnojivo s ochranou proti škůdcům a houbovým chorobám.

Je to cibulovina mrazuvzdorná – její cibulky nemusejí během studeného období „přezimovat“, můžeme je tedy nechávat v záhonu po celý rok. Ještě před příchodem zimy odřízneme všechny suché lodyhy. Na podzim můžeme na místo dát asi 5 cm vrstvu vyzrálého kompostu, která jednak lilii ochrání před mrazy a na jaře ještě dodá potřebné živiny.