NETŘESK – PŮVABNÉ KAMENNÉ RŮŽE

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Hustý a kompaktní koberec, který roste všude, na zahradě či na terase, ale třeba i na balkóně. Nenáročné půvabné netřesky nám nabízejí atraktivní výzdobu jak v letním, tak i v zimním období. Září několika barvami, neobvyklými tvary lístků v růžici, ale i drobnými efektivními kvítky. Své uplatnění nacházejí zejména v moderní zahradní architektuře.

Široký sortiment netřesků

Protože je sortiment netřesků do zahrady i do zajímavých vegetačních nádob opravdu bohatý, může si každý vybrat takový druh, který bude vyhovovat stanovišti, kam budeme chtít tuto krásu umístit. Netřesky pěstují jak zahradníci profesionálové, tak i zkušení zahrádkáři či začátečníci, ale líbí se i dětem. Některé netřesky jsou dokonce předmětem sběratelské vášně.

Atraktivní netřesky

Netřesky (Sempervivum) mohu být nízké i vyšší. Jsou atraktivní hlavně tvarem svých listových růžic, jejichž průměr může dosahovat až 5 cm. Mezi nejkrásnější kultivary patří ty s různě zbarvenými listy a listovými růžicemi, mohou být jednobarevné i různě kombinované. Najdeme tu barvy ve škále od šedé po šedozelenou, světle i tmavě zelenou, ale i žlutavou, purpurovou či oranžovou až červenou. Efektní jsou také dvoubarevné kultivary, ty mají odlišné zbarvení špiček jednotlivých listů.

Barvy a květy netřesků

Barevnost vyniká díky intenzitě slunečních paprsků, protože ve stínu je zabarvení méně výrazné. Některé druhy (např. Sempervivum arachnoideum) mají navíc listy pokryté drobnými pavučinkami, které rostliny před silným a nebezpečným slunečním zářením chrání.
Na snížení barevnosti (především u purpurově zbarvených kultivarů) působí stejně i snižování teploty, což můžeme dobře pozorovat s příchodem podzimního a zimního chladu. Stejně jako obdivujeme krásu netřeskové růžice, zaslouží naši pozornost i samotné květy, které bývají poměrně nenápadné. Objevují se v květnu až červnu u starších exemplářů a vyrůstají na silnějších stoncích. Mohou mít barvu růžovou i bílou nebo světle žlutou. Po odkvětu celá růžice odumírá a přežívají pouze nové menší růžice, které se vytvořily právě kolem mateřské rostliny ještě před tím, než začala kvést.

Pěstování půvabných netřeskových růží

Netřesky jsou skutečně rostliny zcela nenáročné. Jsou velmi odolné a jejich pěstování zvládne i začátečník.
Stanoviště mu vybereme vždy slunné, aby měly k dispozici celodenní sluneční svit. Budou nám za ně vděčné a odmění se krásným vybarvením růžice.
Netřesky potřebují dostatečně propustný substrát. Ideální je kompost smíchaný s pískem v poměru 3:1. A můžeme jim ještě zeminu vylepšit – tvar i barva růžice budou ještě více atraktivnější. Pokud máme k dispozici jen těžší a málo propustnou půdu, připravíme pomocí štěrku dobrou drenáž a zeminu promícháme s pískem.
Netřesky se v žádném případě nehodí do podmáčených půd. Neboť ve stínu a ve vlhku jsou často napadány chorobami.
Vysadit je můžeme do skalek, na suché zídky, na střechu, kolem kamenů i do nejrůznějších nádob.
Netřesky nepotřebují hnojit ani zalévat. Jen po výsadbě především v horkých suchých dnech jim dopřejeme vláhu, aby rychleji zakořenily. Ale občas můžeme zalít i větší netřesky.
Protože růžice po odkvětu odumírají, musíme po několika letech porost obnovit. Během léta jej rozebereme, staré a odumřelé části odstraníme a mladé růžice opět zasadíme.