zdroj Pixabay

OBDIVUHODNÁ KLEOPATŘINA JEHLA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Na zahrádkách vidíme nejen známé druhy trvalek, nebývá výjimkou, že se zahradník rád zabývá pěstováním neobvyklých zajímavých druhů rostlin. Zcela určitě mezi ně patří i krásná cizinka, která nás upoutává svým protáhlým květenstvím s barevnými trubkovitými květy. Jmenuje se Kleopatřina jehla.

Kráska z jižních krajin

Ze zámeckých zahrad a parků se pomalu dostává do našich zahrádek, ale je tu stále ještě spíš vzácností. Ale ukázalo se, že se tato exotická krasavice výborně vyjímá vedle našich běžných trvalek. Mnohokvět hroznatý nebo také kleopatřina jehla (Kniphofia uvaria) je vysoká trvalka kvetoucí po celé léto. Její nápadné trubkovité květy se rozvíjejí na vysokém stvolu (může mít až 150 cm) postupně od června až do září. Kořeny jsou hlíznaté a dlouhé listy tvoří přízemní růžice.
Rod Kniphofia obsahuje na 70 druhů a jejich domovem je tropická Afrika či Madagaskar. Na evropský kontinent pronikl právě odolný mnohokvět hroznatý, který snáší i naše studené zimy. Přesto je však lepší na zimu jej připravit.

Kleopatřina jehla

Obdivuhodná kleopatřina jehla je dominantní rostlina, která se hodí do záhonu i do skalky, ale dobře se vyjímá i v předzahrádce. Říká se jí také pochodňová lilie, protože nápadná květenství opravdu připomínají hořící pochodně. Květy mívají „ohnivou“ barvu od jasně žluté, přes smetanově zelenou až po oranžovou i temně červenou. Navíc se také dobře hodí i k řezu.

Jak ji budeme pěstovat

  • Miluje slunce, proto jí dopřejeme slunné místo.
  • Kleopatřina jehla se dobře vyjímá jako solitéra, ale sluší jí to i vedle okrasných trav a dalších trvalek, které mají také rády slunce.
  • Daří se jí v hlinitopísčité – dobře propustné půdě, která je bohatá na živiny.
  • Nesnáší přemokřenou zeminu v sezóně, ani v zimě, proto při výsadbě nesmíme zapomenout na dobrou drenáž, aby mohla přebytečná voda odtékat.
  • Během léta je třeba ji občas dobře zalít.
  • Můžeme ji také lehce rozmnožovat – dělením kořene.
  • Je to rostlina mrazuvzdorná, naše zimy dobře zvládá (snese až – 18 °C), ale raději jí dopřejeme ochranu. Před příchodem mrazů mírně sestřihneme listy, svážeme rostlinu do snopu (tím chráníme srdíčko). Pak přikryjeme listím nebo suchou rašelinou. Ta navíc dodá rostlině důležité živiny, aby bohatě kvetla.