zdroj Pixabay

PŘEZIMOVÁNÍ A HLÍZNATÉ ROSTLINY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zatímco některé druhy zahradních rostlin mohou poměrně jednoduše venku na záhonu přezimovat, jiné druhy potřebují, abychom se o ně před zimou dobře postaraly. Jedná se většinou o ty, které pod zemí vytvářejí hlízy a cibule. A některé z nich je třeba vybrat z půdy dřív, jiné mohou zůstat déle, některé až do prvních mrazíků.

Chladné dny přicházejí

Žloutnoucí listy cibulovin i hlíznatých rostlin a první rána s mrazíky nás upozorňují, že je právě čas začít sklízet hlízy a cibule například jiřinek, kan, mečíků a begonií. Přistupujeme k tomu zodpovědně, protože pouze dobře sklizené a uskladněné hlízy nám zaručí, že zjara zase ožijí.

Připravíme hlízy na zimu

Hlízy, které nejsou mrazuvzdorné, musíme připravit na příchod zimy. Nejdříve odřízneme zbytek nadzemní části stonku (několik cm nad zemí). Potom jednotlivé hlízy, cibule, či celý trs s hlízami opatrně vyjmeme ze země nejlépe rycími vidlemi. Nejlepší bude, když si (pokud možno) počkáme na suché počasí, z nepromoklé půdy se hlízy vyryjí mnohem snáz, samozřejmě se budou před skladováním snadněji čistit.
Hlízy je třeba očistit od zeminy, použijeme k tomu třeba nějaké dřívko. Při tom dáváme pozor, abychom křehké hlízy nijak nepoškodili. Položíme je stonkem dolů, aby z jeho dutiny vytekla všechna voda, a necháme důkladně vyschnout. Poté odstraníme suché šupinky a zbytky kořenů. Pro každou rostlinu si připravíme jmenovku, označíme si je tak, abychom na jaře nebyli na rozpacích, kterou z nich právě chceme vysadit.

Uskladnění

Hlízy máme usušené a připravené k uskladnění. Zahradníci doporučují poprášit je ještě některým vhodným fungicidem, abychom tak zabránili vzniku houbového onemocnění.Uložíme je v jedné vrstvě do krabice nebo bedničky s trochou rašeliny a navrch opět nasypeme rašelinu, případně suché piliny. Krabice uložíme do bezmrazé místnosti dobře větrané. Teplota by měla být od 8 do 10 °C.

Oblíbené jiřiny, gladioly, kany či begónie

Oblíbené jiřiny, jiřinky (Dahlia) se v našich krajích pěstují snad v každé zahrádce. Mohou však zůstat venku jen do prvních mrazíků. Vybíráme je z půdy většinou začátkem října. Samy nás upozorní, že potřebují naši péči. Stejně jako begoniím jim zčernají po prvních mrazících všechny nadzemní části, raději tomuto stavu předejdeme.
K oblíbeným a často pěstovaným patří i gladioly, mečíky (Gladiolus). Jejich hlízy vybíráme ze záhonků koncem září až začátkem října, když už jim začne nadzemí část žloutnout. Zkrátíme lodyhy co nejníže. Ideální teplota k sušení (samozřejmě v jedné vrstvě na dobře větratelném místě) je po dobu prvních týdnů přes 20 °C. Dobře vyschlou hlízu poznáme, když se dá snadno oddělit od zbytku kořenů. Novou hlízu a drobné hlízky oddělíme od staré. Malé rozmnožovací hlízky si můžeme odložit na další množení. Nesušíme je však, to bychom je spíš poničili. Očistíme je a uložíme do papírových sáčků až do březnové výsadby.
Kany, dosny (Canna) vyndáme hned po prvních mrazících, seřízneme nadzemní část, zkrátíme i kořeny, očistíme a uložíme v bedničce zasypané pilinami nebo rašelinou.
Stejně tak lze uskladnit očištěné hlízy begonií (Begonia), v nejnutnějším přežijí na chladném místě i v papírovém sáčku prosypány rašelinou, pilinami nebo hoblinami.