zdroj Pikist

ZLATÁ SMĚS S KURKUMOU

In Bylinky, Poradna, Recepty by walsla

Kurkuma je považována za zázračné koření. Ve východní medicíně má své široké uplatnění již po celá tisíciletí. Pokud ji vyzkoušíme, stane se jednou z našich nejoblíbenějších bylinek. Ať už v kuchyni jako koření, tak i díky její léčivé síle.

Kurkuma a Ájurvéda

Kurkuma je jedním z nejvšestrannějších léčivých koření na světě. Po tisíciletí se využívá v Ájurvédě. Zde je využíván na léčbu mnohých onemocnění od zánětů až po rakovinu. Výsledky studií potvrdily, že kurkuma je skutečně univerzálním přírodním lékem, který může nahradit celou řadu léků průmyslově vyráběných.
(Ájurvéda znamená „vědění o životě“ – je to systém tradičního indického lékařství, který se jako alternativní praktikuje i v České republice).

Léčivé účinky kurkumy

  • Kurkuma je pověstná svými léčivými účinky, ať už jsou antibakteriální, antiseptické, antimikrobiální, antioxidační či protiplísňové.
  • Příznivě ovlivňuje trávení, léčí nemocná játra, čistí krev, pomáhá také při léčbě rakoviny tlustého střeva.
  • Zlepšuje náš imunitní systém, podporuje přirozenou obranyschopnost.
  • Je lékem zánětlivých očních chorob.
  • Pomáhá při léčení depresí a chrání mozek před stárnutím, zlepšuje paměť, doporučuje se zejména při Alzheimerově chorobě.
  • Léčí artritidu, snižuje nebezpečí vzniku cévní trombózy.
  • Podporuje zdravé srdce, čistí tepny, ovlivňuje správnou funkci cév.
  • Udržuje zdravé a pružné kosti a klouby.
  • Je přírodním lékem při cukrovce i při zvýšené hladině cholesterolu, který výrazně snižuje už v malých dávkách.
  • Kurkumin může být používán jako efektivní alternativa aspirinu, ibuprofenu a dalších protizánětlivých léčiv včetně léků proti nádorovým buňkám, mírní bolest, snižuje horečku.

Kurkuma v kosmetice

Kurkuma má také prokázané zkrášlující účinky. Dokáže vybělit zuby, používá je i jako ústní voda, která ničí bakterie způsobující onemocnění dásní a zubní kazy. Posiluje vlasové kořínky, odstraňuje lupy. Udržuje pokožku zdravou, vyživuje ji, zlepšuje její elasticitu, odstraňuje rozšířené póry na obličeji. Brání vzniku vrásek i jiným projevům stárnutí.

Jak si vybělíme zuby

Jednoduše si v malé skleněné misce připravíme bělící pastu: použijeme ½ lžičky sušené kurkumy a přidáme trochu vody. Pastou a kartáčkem si vyčistíme zuby jako obvykle.

Zlatá směs

Zlatá směs působí jako antibiotikum a zároveň je skvělou prevencí proti vzniku rakoviny. Tvoří ji kombinace medu a kurkumy. Svým vzhledem a vzácným vlastnostem připomíná zlato. Kurkuma i med mají silné protizánětlivé a anti-karcinogenní vlastnosti, ničí bakterie, zvyšují přirozenou obranyschopnost našeho organismu. Směs také pomáhá při hypertenzi, kromě krevního tlaku snižuje i hladinu cukru v krvi.
Co budeme potřebovat
1 lžíce kurkumy, 100 g medu, l lžička jemně nastrouhané citronové kůry, 2 lžíce přírodního jablečného octa a špetka pepře
Jak na to
Smícháme kurkumu, pepř a jablečný ocet, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a nakonec med. Všechno dobře promísíme, dáme do skleničky a uložíme v chladničce.
Užíváme ráno 1 lžíci, směs necháme v ústech, dokud se nerozplyne. Teprve po několika minutách bychom měli něco vypít.