zdroj Pixabay

PODZIMNÍ OVOCE POSILUJE IMUNITU

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

V podzimních dnech mnohdy zapomínáme na naše domácí ovoce. A přitom bychom podle odborníků měli každý den sníst 2 porce. Ideální by byla dopolední a pak odpolední svačina. Ale jen tak si „naordinovat“ konzumaci jablek a hrušek? Proč je vlastně dobré, abychom právě toto podzimní ovoce jedli?

Naše domácí podzimní ovoce

Jablka a hrušky posilují naši imunitu, díky tomu pak budeme lépe zdolávat útok virových onemocnění. Obsahují především vitamíny B, C, E ale také vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, dále bílkoviny, sacharidy, vlákninu.

Neobyčejná jablka

V jablkách se nachází velké množství antioxidantů a rozpustné vlákniny a společně pak mají velmi příznivé účinky na lidské zdraví.

  • Například optimalizují hladinu cholesterolu a chrání nás před onemocněním srdce a cév a také zabraňují vzniku cukrovky.
  • Laboratorní výzkumy také prokázaly, že jablečná šťáva zpomaluje stárnutí mozku a pomáhá v prevenci proti Alzheimerově chorobě, a navíc chrání i před chorobou Parkinsonovou.
  • Jablka jsou také bohatá na flavonoly a triterpenoidy, které snižují riziko rakoviny slinivky, jater, plic i tlustého střeva.

Zdravé hrušky

Hrušky mají dokonce vyšší obsah pektinu než jablka, navíc jsou zdrojem vitamínu B, C, E a najdeme v nich i měď a bor. Jsou doporučovány jako bezpečné ovoce i pro malé děti.

  • Šťáva nám pomůže od bolestí v krku a působí i na hlasivky.
  • Jsou ideálním ovocem na udržování optimální hmotnosti a také při redukční dietě.
  • Hrušky nás ochraňují před vysokým tlakem.
  • Posilují naše kosti, chrání nás před osteoporózou, protože obsahují hodně boru a ten udržuje v těle vápník.
  • Dokážou pročistit střeva, zlepšují jejich peristaltiku, protože působí mírně močopudně i projímavě.

Dezert z grilovaných jablek a hrušek

Kuchař Petr Stupka nabízel v televizi recept na vynikající grilované podzimní ovoce. Nemáme-li k dispozici gril, postačí i vhodná pánvička.
Co budeme potřebovat
2 jablka a 2 hrušky, 50 g přírodního třtinového cukru, 50 g másla, 80 g drcených loupaných mandlí nebo ořechů či oříšků, šťávu z ½ citronu, na ozdobu kysaná smetana a pár lístků máty
Jak na to
Omyté ovoce zbavíme jadřince a rozkrájíme na osminky. Na pánvičce necháme rozpustit máslo, přidáme hnědý cukr, promícháme a přihodíme ovoce, přisypeme drcené mandle (nebo ořechy), necháme chviličku karamelizovat a pak už servírujeme na talířky. Ozdobíme lžící kysané smetany a dvěma lístky máty.