zdroj Pixabay

JAK SI DOMA VYPĚSTOVAT MANDARINKY

In Ovoce, Poradna by walsla

Nastal čas mandarinek, v obchodě nás lákají oranžové plody barvou i příjemnou vůní… sbíhají se nám sliny na šťavnaté ovoce. Ale je možné si tuto rostlinu pěstovat i doma a zdá se, že to nemusí být tak složité. Proč to tedy nezkusit?

Pěstování mandarinky v pokoji

Mnoho lidí se jistě pokoušelo si vlastní citrusy doma vypěstovat…a možná byli i tací, kteří to po prvním neúspěchu vzdali. Přesto stačí jen vytrvat, vždyť každá rostlinka potřebuje své.
Mandarinku si vypěstujeme ze semínka. Stačí ho na noc namočit do vody a potom zasadit pod centimetrovou vrstvu substrátu. Asi po 60 dnech se objeví první malé lístečky. Jakmile naše nová rostlinka dosáhne 15 centimetrů, přesadíme ji do většího květináče.

MANDARINKA OB.

Co budeme potřebovat a jak dál

Na pěstování nám postačí vhodný květináč, dobrý substrát a správné místo.
Květináč by měl být dostatečně hluboký a mít průměr alespoň 30 cm. Na dno si připravíme drenáž z hrubšího štěrku, aby mohla přebytečná voda dobře odtékat. Substrát namícháme v poměru 1 : 1. Použijeme zahradní a substrát pro sukulenty.
Zálivka u mandarinek se řídí zásadou „méně znamená více“, což znamená, že rostlina snáší lépe sucho než přelití. Zaléváme ji tedy jednou týdně, pokud jsou velká vedra a stojí-li naše mandarinka venku, pak jí zálivku dopřejeme každý den. Po několika minutách zkontrolujeme misku a přebytečnou vodu z ní vylijeme. Rostlina má také ráda rosení, ale při něm na ni nesmí svítit slunce, protože by se mohly její listy spálit.

Na hnojení použijeme speciální hnojivo určené pro citrusy (vždy podle návodu).
Pro přezimování najdeme pro mandarinku místo s teplotou od 10 do 15 °C. Anebo ji postavíme k oknu, aby měla i v zimě dostatek světla a pravidelně rosíme. Na jaře, když už nehrozí mrazy, můžeme vynést mandarinku do polostínu, a sotva si zvykne, lze ji postavit i na přímé slunce.
Přesazování provádíme až když mandarinky přerostou květináč. Dáme je do nádoby větší jen o 2 až 3 cm a doplníme substrát. Malé rostliny nikdy nedáváme do velkého květináče.
Řezem větviček mandarinkového keře podpoříme růst, tvorbu a zahuštění koruny.

Mandarinka a plody

V jarním období můžeme také zkusit zasadit řízky mandarinky obecné, použijeme stimulátor a pak pravidelně rosíme. Přesto však odborníci doporučují raději si pořídit mladou již naroubovanou rostlinu.

Mandarinka nám konečně vyrostla do krásného keře, ale na úrodu si budeme muset ještě nějaký rok počkat. Pokud jsme ji vypěstovali ze semínka, použijeme na ni rouby z již rodící rostliny (ty získáme od ovocnářů).