zdroj Pikist

JÍME ZDRAVĚ – ZELENINA ZE ZAHRÁDKY I.

In Recepty, Zelenina by walsla

Zelenina by neměla chybět na našem jídelníčku ani jeden den. Ať už je to brokolice, květák, zelí, rajčata, cuketa či dýně… na jejich přípravu se nabízí spousta zajímavých receptů, podle nichž pak můžeme vykouzlit vynikající zeleninové pokrmy. A nyní v zimním období bude zelenina (navíc z vlastní zahrádky) v kuchyni určitě vítanou změnou.

Zdravé zeleninové recepty

Fit recepty se zeleninou si můžeme připravit na oběd nebo i na večeři. Hodí se na jídelníček pro ty, kteří chtějí hubnout, ale i pro příznivce zdravého životního stylu nebo pro ty, kdo mají mlsné jazýčky. Zaručeně si všichni pochutnají. A navíc – zelenina ze zahrádky… no není to lákavé? Vyzkoušejme si vnikající krémovou polévku.

Dokonalá krémová celerová polévka

Přinášíme recept, jak si jednoduše připravit napěněnou zeleninovou (a to nejen celerovou) krémovou polévku podle kuchařské školy vídeňské, kde kdysi dávno v rakouských rodinách vařívaly i některé z našich babiček.

Co budeme potřebovat

300 g očištěného celeru, 40 g másla, 1 malinká cibule, 1 necelá lžička cukru, 1 šlehačka = smetana na šlehání (200 ml), 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru (použít můžeme i kostku zeleninový vývar), sůl, pepř a muškátový oříšek

Jak na to

Předem si připravíme dobrý zeleninový vývar. Máslo rozpustíme v hrnci, najemno nakrájenou cibuli na něm dusíme do změknutí, pak přidáme celer očištěný a nakrájený na kousky. Přisypeme trošku cukru a mícháme pár minut. Zalijeme vroucím vývarem a pak ještě přilijeme studenou šlehačku. Osolíme, opepříme a pozvolna vaříme asi 15 minut, dokud celer nezměkne.
Do uvařené polévky přidáme trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Polévku rozmixujeme (třeba ponorným mixérem) – mixujeme alespoň 2 minuty, aby vznikl hladký, napěněný báječný pokrm. Ochutnáme a případně dochutíme (sůl, pepř).
Polévku hned podáváme.

Krémová zeleninová polévka

Místo celeru můžeme použít také mrkev, kterou na závěr ochutíme troškou čerstvého zázvoru.
Zkusit lze i cuketu, tu výborně dochutí česnek a tymián.
Pochutnáme si i na pórkové polévce dochucené muškátovým oříškem.
Vynikající jsou rajčata na závěr ochucená například dobromyslem, bazalkou či česnekem.

Na další možnosti se můžeme podívat na: krémová polévka