zdroj Pixabay

OBLÍBENÉ MANDARINKY

In Ovoce, Poradna by walsla

Mandarinky jsou oblíbeným ovocem všech generací. Jsou šťavnaté, dobře se loupou, mají příjemnou chuť a jemnou dužinu. Snad i proto jsou mandarinky jedním z nejvyhledávanějších druhů ovoce na světě. Dobře se konzumují, jsou lehce stravitelné, doporučují se zejména dětem a starším lidem.

Vitamíny a další výživné látky

Mandarinky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, obsahují i vitamín A, dále pektin, minerály (vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor), organické kyseliny, sacharidy, vlákninu, antioxidanty a další výživné látky.
Hodnotnou součástí ovoce je nejen dužina, ale i blanka oddělující jednotlivé části, a bílá vrstva těsně pod kůrou, proto se mají jíst mandarinky celé.

Léčivé účinky mandarinky

  • Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu i cukru v krvi.
  • Bojují v těle proti volným radikálům.
  • Posilují obranyschopnost a zvyšují imunitu organismu.
  • Mají antioxidační a protinádorové účinky – poskytují ochranu proti některým formám rakoviny.
  • Mají kladné účinky na krevní oběh a srdeční činnost, takže působí preventivně proti řadě srdečních onemocnění.
  • Působí preventivně cukrovce i proti vysokému tlaku a snižuje tak možnost mrtvice. P
  • ovzbuzují chuť k jídlu při nechutenství.
  • Zlepšují trávení, odstraňují plynatost, pomáhají při zácpě, preventivně působí proti vzniku hemeroidů.
  • Pozitivně působí na nervový systém. Aktivně podporují činnost mozku a funkci svalů.
  • Napomáhá při léčbě různých nemocí kůže.
  • Mandarinkové aroma zlepšuje naši náladu, uklidňuje mysl, pomáhá s usínáním.

Jak nakupovat mandarinky

Při nákupu mandarinek (stejně jako i ostatních citrusových plotů) se řídíme vzhledem a pohmatem, důležité je však i aroma. Zajímat bychom se měli také o uváděné údaje (země původu, sklizeň, distribuce). Plody mají mít na celém povrchu stejné zbarvení, případná menší zelená místa nejsou na závadu, protože mandarinky dozrávají postupně. Nekupujeme plody scvrklé, suché, nahnilé, poškozené. Na venkovním trhu zase hrozí přemrznutí a potom mají plody většinou kyselou a nahořklou chuť.

Vychutnejme si sladké hesperidium

Mandarinky jsou vhodné a nejvíce využívané k přímé konzumaci. Ale vynikající jsou i na přípravu ovocných, sladkých i pikantních salátů, nebo třeba na zdobení různých cukrářských výrobků – dortů, dezertů, koláčů… Osvěžující vychlazená šťáva je znamenitou přísadou do míchaných nápojů, ale chutná i samostatně nebo ředěná vodou jako lahodný nápoj. Velká část sklizených plodů se zpracovává na kompoty, džusy, šťávy, koncentráty…
(Hesperidia jsou plody, konkrétně bobule citrusů (pomeranče, mandarinky, citróny).