PETRŽEL JE SUPERPOTRAVINA

In Poradna, Zelenina by walsla

Petržel patří mezi superpotraviny s nejvyšším možným využitím. Zelená část je světově nejpopulárnější ozdobou teplých i studených jídel. Díky svým obsahovým látkám má petržel pozoruhodné léčící vlastnosti, k nimž patří především čištění krve.

Historií uctívaná superpotravina

Petržel byla už v antice znakem radosti a slávy, využívána jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Jako symbol uznání z ní ve starém Řecku uvili věnce pro sportovní vítěze. Jako znamení jara byla používána při židovských slavnostech „pesach“ (proto se zřejmě stala součástí velikonočních pokrmů). Římané ji zase používali jako prostředek proti zápachu mrtvých.

Zdravá petržel – účinné látky

Využitelná je v podstatě celá rostlina… Kořen, listy i semena petržele obsahují příznivé silice v léčivém množství. Petržel má až 83 % vody a 5 procent tuhé vlákniny. Ve všech částech rostliny je důležitou složkou silice, která obsahuje hlavně apiol. Dále tu najdeme flavonoidy, sliz, sacharidy, kyseliny…
Petržel je také zdrojem provitaminu A, dále vitamínů B, E, C (toho má petržel až čtyřikrát více než pomeranč). Z minerálních látek je tu obsažen například hořčík, draslík, železo, vápník, sodík, fosfor…

Petržel, je afrodiziakum

  • Petržel je extrémně bohatá na chlorofyl, který tvoří nové červené krvinky, čistí krev a pomáhá vylepšovat stavbu buněk a jejich okysličování.
  • Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a také degeneraci mozku.
  • Jako prevence rakoviny a pro vývoj plodu (a tedy pro těhotné ženy) je důležitá v petrželi obsažená kyselina listová. Při porodu zase pomáhá se stimulací děložních stahů šťáva z petržele.
  • Petržel je močopudná, zlepšuje funkci ledvin a zároveň tak i snižuje krevní tlak, otoky i celulitidu, je užitečná při špatném oběhu.
  • Používá se při poruchách trávení, hlavně ve spojení s plynatostí a střevních křečí.
  • Využití najde i při léčbě očních chorob, při udržování správné funkce nadledvinek a štítné žlázy.
  • Pomáhá organismu bojovat s infekcemi, nachlazením, také zmenšuje nebezpečí zánětů, astmatu, alergií, bronchitidy, infekcí močových cest…
  • Se zlepšení struktury vlasů i naší pleti si poradí petrželová šťáva. Díky množství chlorofylu se také zlepšuje dech a tělesný zápach (nejlépe v kombinaci s jablečným octem).
  • Má silný dezinfekční účinek.
  • Posiluje dásně, pomáhá se záněty ústní dutiny, působí preventivně proti zubnímu kazu. Petržel byla vždy považována za účinné a silné afrodiziakum.