zdroj Pixabay

RADOST A SLÁVA PETRŽELE

In Poradna, Zelenina by walsla

Petržel – kořenová zelenina všeobecně známá, pěstovaná na zahrádkách, užívaná ve všech kuchyních. Určitě si bez ní nedovedeme představit dobrou polévku. Je chutná, je zdravá a její léčivé účinky využívali už i středověcí lékaři.

Petržel pochází ze Středozemí

Nejznámějším druhem této rostliny z čeleni miříkovitých je určitě petržel zahradní (Petroselinum crispum). Jejím domovem jsou vyšší polohy Středomoří, kde dosud planě roste. Odtud se postupně rozšířila po celém mírném pásmu.

Symbol radosti a slávy

První zmínky o petrželi spadají podle historiků do 3. století. Našli o ní záznamy ve staré římské kuchařské rukověti, v té době ji uctívali jako symbol radosti a slávy. Považovali si jí i velcí panovníci jako třeba římský císař Karel Veliký (žil na přelomu 8. a 9. století).
Už od 16. století rozlišovali kořenové a naťové typy a také poprvé izolovali petrželovou silici. V našich zemích se petržel obecně rozšířila a už ve staročeské kuchyni byla používána jak kořenová tak i naťová část do polévek, omáček, nádivek, salátů…

Kořenová a naťová

Kořenová petržel má vlastně dvojí využití, protože nám příroda nabízí jak kořen, tak listy. Zatímco kořen tvoří spolu s mrkví a celerem ten nejlepší základ pro zeleninu do polévek či omáček, stejně bohaté uplatnění má i zelená část rostliny – tedy nať.
Petržel naťová se pěstuje pouze pro svou voňavou chutnou a oblíbenou svěže zelenou aromatickou nať. Kořen naťové petržele bývá jen krátký, slabší a často rozvětvený, proto se ke konzumaci nepoužívá. Nať je oblíbenou ozdobou polévek, pomazánek a dalších pokrmů…

Využití zelené petržele

Zelenou petrželku můžeme přidávat témě do všech pokrmů, ať už polévek, omáček (smetanových i houbových), k sekaným, dušeným i pečeným masům, do nádivek, houskových knedlíků… Ale použijeme ji také například do salátů, k ozdobení obložených chlebíčků, salátových mís a dalších nejrůznějších lahůdek.
Dá se říci, že petrželka je každodenní zdravou součástí jídel mnoha národů světa.

Nenáročná na pěstování

Petržel je rostlina dvouletá – v prvním roce roste kořen (nebo nať), v druhém roce kvete a tvoří semena, která použijeme k dalšímu pěstování.
Stanoviště – petržel má ráda slunce, ale dobře roste i v polostínu.
Půda – vhodná je půda mírně kyselá, dostatečně vlhká (ne však přemokřená) a bohatá na živiny. Kořenová petržel potřebuje lehčí hlubokou půdu, té naťové postačí méně hluboká.
Zálivka – má být pravidelná, je lepší než trvale mokrá či dokonce přemokřená půda.
Výsev – kořenovou zeleninu vyséváme na záhon nejlépe začátkem března (ne později než v polovině dubna). Naťovou petržel sejeme v květnu nebo červnu až do půdy, která už je teplá.

Zelená petržel roste i v kuchyni
Tuto zeleninu můžeme pěstovat v kuchyni – i během zimy. Koupíme si vhodný květináč s postranními otvory, říká se mu „petrželák“, ale použít můžeme i obyčejný květináč nebo menší truhlík, který si postavíme na parapet.