zdroj Pigsels

PETRŽEL – ZDRAVÁ ZELENINA ZE ZAHRÁDKY II.

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Zdravé zeleninové recepty budou určitě vyhovovat i těm nejmlsnějším jazýčkům, protože z nich vykouzlíme chutná zeleninová jídla. Ta nám jistě přijdou vhod, po dnech hodování (jako jsou třeba právě vánoční svátky), anebo dostaneme-li chuť na něco stravitelně lehčího.

Pečené brambory s petrželí

Pokud si vybereme tento recept na brambory pečené s petrželí, připravíme si chutný a výjimečný pokrm. Vyzkoušíme si tak skvělý chuťový zážitek, a navíc najdeme inspiraci pro přípravu dalších zeleninových pokrmů. A také si znovu uvědomíme, jaké poklady nám rostou na zahrádce.

Co budeme potřebovat
Množství je rozpočítáno zhruba na čtyři porce. Připravíme si asi 750 g brambor, 3 velké kořenové petržele, 3 lžíce tuku – použijeme třeba sádlo nebo slunečnicový olej. Na dochucení budeme potřebovat sůl (nejlépe mořskou), kmín, česnek (asi 2 palice), 1 hrst listové petržele.
Jak na to
Brambory oloupeme a předvaříme ve vroucí osolené vodě. Necháme je trochu vychladnout a osušit, aby se nám s nimi dobře pracovalo. Brambory rozkrájíme podélně na čtvrtiny. (Pokud jsme vybrali malé kulaté, necháme je, jak jsou.) Očištěnou petržel nakrájíme na polovinu.
Připravíme si plech s vyšším okrajem (můžeme na něj dát pečící papír), přidáme tuk a necháme dobře rozehřát. Vložíme brambory, obalíme je v horkém tuku a necháme péct při 190 až 200 °C asi 25 minut.
Pak přidáme nakrájenou petržel a oloupané stroužky česneku (množství podle chuti), společně pečeme ještě 30 minut. Posypeme nakrájenou zelenou petrželku, promícháme a podáváme.
Přidat k této pečené lahůdce můžeme tzv. allioli.

Allioli – zajímavá a jednoduchá studená omáčka

Allioli nebo také aïoli je vlastně česnekový dip či ochucená majonéza, která se hodí nejen k pečené zelenině, ale i ke grilované rybě či masu. Jeho příprava je jednoduchá, stačí k tomu česnek, olivový olej a sůl, ale existují samozřejmě různé krajové varianty. (Nejstarší recept se dochoval z roku 1024.)
Co budeme potřebovat
Použijeme koupenou majonézu (nebo si vyrobíme vlastní), dále si připravíme citronovou šťávu, lžičku hořčice, několik kapek bílého octa, pepř, sůl, česnek.
Jak na to
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Smícháme majonézu s česnekem, citronovou šťávou a ochutíme.
Ještě rada na závěr: Pokud nakonec do allioli vmícháme trošku vařící vody, vydrží nám déle.