zdroj Pixabay

ŘAPÍKATÝ – RECEPTY ZE ZAHRÁDKY III

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Co je zdravé, to je dobré? Nebo je to snad naopak? O zdravé výživě a receptech zeleninových by možná zastánci masitých jídel pochybovali, možná by měli strach, že se nenasytí a hlad je donutí e tzv. „dojídat“. Ale není třeba se bát, stačí vyzkoušet – a budeme překvapení jednoduchostí, chutí i sytostí. Zkusme si připravit jednoduchá, ale velmi chutná jídla z řapíkatého celeru.

Pomazánka z řapíkatého celeru

Co budeme potřebovat
3 celerové řapíky, 80 až 100 g tvarohového žervé, 1 lžícr majonézy, sůl, pepř (raději bílý), pažitka
(Sýry Gervais (žervé) pocházejí z Normandie, kde je v 19. století „vynalezl“ výrobce sýrů Charles Gervais. Patří do skupiny mladých tvarohových sýrů.)
Jak na to
Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. V misce smícháme žervé s majonézou, pak ochutíme solí a pepřem. Kdo má rád pikantní chuť, může přidat i trochu chilli. Do promíchané směsi přidáme kousky řapíkatého celeru.
Pomazánku podáváme na plátku tmavého pečiva, na topince či toustu. Navrch můžeme nasypat nasekanou pažitku.

Krémová polévka z řapíkatého celeru a mrkve

Co budeme potřebovat
Řapíkatý celer (asi 250 g), 1 cibule, 150 g mrkve, 30 g másla, 1 litr zeleninového vývaru. Ještě si připravíme kousek čerstvého zázvoru, 150 ml smetany a na dochucení muškátový oříšek, čerstvě mletý pepř, petrželovou nať.
Jak na to
Cibuli na kostičky osmahneme na másle, pak přidáme nakrájený řapíkatý celer (kousky asi 1,5 cm), mícháme, aby se nám nic nepřipálilo, po 2 až 3 minutách přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Všechno krátce opečeme a zalijeme zeleninovým vývarem.
Přistrouháme zázvor, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme muškátovým oříškem a zalijeme smetanou. Na talíři ozdobíme syrovými celerovými lístky nebo petrželkou.

Jednoduché celerové mlsání s dipem

Soulad chutí této zdravé pochoutky nás mile překvapí. Dip si připravíme z tvarohu (asi 100 g), soli, stroužku česneku, citronové šťávy a lžící nadrobno nasekaných bylinek. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky, a těmi pak nabíráme dip jako lžičkou.

Malá rada navíc
Pokud si domů přineseme řapíkatý celer i s listy, nevyhodíme je – můžeme je jíst syrové, použít je na ozdobu, nebo natrhat do zeleninového salátu. Můžeme je dokonce i uchovat na delší dobu, zamrazíme je nebo usušíme a pak jimi ochucujeme či zdobíme polévky, brambory apod.