zdroj Pixabay

ANGREŠT JE ZÁSOBÁRNOU VITAMÍNŮ

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Angrešt patří mezi vděčné drobné ovoce velmi často pěstované na našich zahrádkách. Je příjemně nakyslé a má vynikající vliv na zdraví člověka. Využívá se na zavařování, do nejrůznějších dezertů i koláčů, na výrobu džemů, šťáv i vín. Výtečný a zdravý je však čerstvě utržený, který jsme si nechali dozrát do plné chuti.

Prospěšné látky v angreštu

Plody angreštu nabízejí mnoho zdraví prospěšných látek. Obsahují cenné kyseliny (citronovou, vinnou, jablečnou, šťavelovou…), dále vitamín C (ve stejném množství jako citrusy), vitamín E, D i B. Z minerálních látek tu najdeme draslík, vápník, hořčík, fosfor, karoten, železo, mangan, fluór i měď, zinek… Je bohatý na vlákninu a slupka angreštu zase na nenasycené mastné kyseliny. Také angreštové listy obsahují řadu užitečných látek, kromě vitaminu C, třísloviny, flavonoidy je tu i významný podíl minerálních solí (mangan, med, hořčík, atd.)

Jak působí na naše zdraví

  • Díky vláknině angrešt podporuje trávení, čistí střeva, snižuje stav cholesterolu, ozdravuje tak celé tělo.
  • Působí močopudně, ulevuje ledvinám i močovým cestám, chrání prostatu. Pomáhá při zánětech močových cest a ledvin (dokonce víc než brusinky), dokáže totiž rychle vyplavit bakterie z močových cest a chrání ledviny i močové cesty před jejich návratem.
  • Díky antioxidantům poskytuje i významnou ochranu před nádorovým onemocněním.
  • Podporuje růst vlasů, chrání sliznice, posiluje buňky i tvorbu zdravé kůže a sílu nehtů.
  • Udržuje zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně i svaly.
  • Působí také preventivně proti cévním nemocem a prospívá srdci.
  • Angrešt zpevňuje také cévy a žilní stěny, zmírňuje tvorbu křečových žil, bojuje proti vysokému krevnímu tlaku.
  • Zlepšuje náš imunitní systém, angreštová šťáva se používá na zmírnění horečky a také k léčbě nejrůznějších zánětů v těle.
  • Prokazatelně pomáhá při anémii.
  • Ovlivňuje činnost nervů i mozku, zbavuje ho těžkých jedovatých kovů.

Nejen plody, ale i listy

V lidové medicíně se vždy věřilo na léčivou sílu plodů i listů, které se využívají na čaje pomáhající například odstraňovat písek v ledvinách. Týdenní angreštová kúra pomůže při slabých tepnách, žilách a křečových žilách. Používají se i zevně na rány, škrábance, ale i na výplach ústní dutiny při různých zánětech. Odvary a výluhy z angreštových listů mají silný dezinfekční a protizánětlivý účinek, zmírňují podráždění, otoky, zarudnutí a svědění. Účinky angreštových listů jsou neocenitelné při dně a revmatismu. Užitečné vlastnosti čajů a odvarů z angreštových listů byly prokázány i při léčbě žaludečních vředů a gastritid.

Z nabídek léčivých nápojů

Nápoj z listů pomáhá utišovat bolest při močení a také před začátkem menstruace.
Připravíme si 25 g sušených listů angreštu a necháme je louhovat v 600 ml vody. Šálek čaje pijeme třikrát denně.

Čaj z listů pomáhající při chřipce, nachlazení a při angíně.
2 lžičky sušených listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 4 minuty louhovat.

Využít můžeme i obklad z angreštových listů.
Budeme potřebovat asi 30 listů, které uvaříme v půl litru vody a necháme pod pokličkou louhovat 15 minut.