zdroj Pixabay

FENOLOGICKÝ KALENDÁŘ – ČASNÉ JARO

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Podle slovníku cizích slov je fenologie „obor zabývající se vlivem klimatu a změn počasí v jednotlivých ročních obdobích na životní projevy rostlin a živočichů“. Pranostiky jsou zajímavým drobným útvarem lidové slovesnosti, takže vlastně naši předkové pečlivým pozorováním přírody si už kdysi dávno takový fenologický kalendář sestavovali.

Časné jaro to znamená měsíc březen

Z choulostivých dřevin a trvalek musíme odstranit jejich zimní ochranu, přikryté a v teple by se nám totiž mohly rostliny poškodit. Na trávníku a na skalce se už objevují první kvítky drobných cibulovin. Znovu nás svým půvabem překvapí a potěší bledule (Leucojum vernum), něžné sněženky (Galanthus nivalis), svítící prvosenky či usměvavé fialky (Viola odorata). Najdeme je často v podrostu jarních lísek (Corylus avellana), které už vítají jaro množstvím žlutavých jehněd.

Prohlédneme skalku a odstraníme chvojí, kterým jsme chránili choulostivé skalničky. Opatrně zatlačíme zpět do země povytažené rostlinky. V případě potřeby dosypeme na některá místa substrát nebo doplníme štěrk (či jiný materiál) tam, kde chybí. Očistíme trsy jaterníka podléšky (Hepatica nobilis), prohlédneme ochmýřené listy jemných konikleců (Pulsatilla) či koberečky jemné tařičky (Aubrieta).

Trvalky i letničky

Právě nyní můžeme příliš rozrostlé trvalky, které kvetou až v létě, rozdělit a přesazovat. Koncem března (pokud nám přeje počasí) je také čas na výsadbu nových jarních trvalek, které jsme si koupili v kontejnerech. Přitom dáváme pozor, aby rostlinky měly dobře prokořeněný bal a také dostatek pupenů.
Postaráme se o královnu zahrad růži (Rosa), kterou je třeba také vysvobodit od zimní ochrany. Očistíme ji, podle potřeby seřízneme, přihodíme hrst hnojiva a přihrneme jej k rostlině. Pokud jsme vysazovali nové růžové keře, pak je přihrneme a ještě je nějaký čas chráníme třeba chvojím před silným sluncem a nepříjemnými nočními mrazy.

A už nám také začíná letošní starost se zaléváním – nyní v období sucha je nutné důkladně zavlažit stálezelené rostliny, například rododendrony (Rhododendron).
Tyto jarní měsíce jsou také vhodné na první stříhání živých plotů ze stálezelených dřevin.

A začátek jara je také čas pro otužilé letničky, které můžeme vysít přímo na připravené záhony. Zahrádku nám pak rozsvítí například chrpy (Centaurea), mák (Papaver somniferum), měsíčky (Calendula officinalis), sluncovka (Eschscholzia californica), šater (Gypsophila), hvozdík (Dianthus caryophyllus)… Do studeného pařeniště lze teď vysévat hledík (Antirrhinum), letní astry (Callistephus), letní kopretiny (Leucanthemum) a aksamitníkuafrikán (Tagetes)…

Po naší péči už touží i trávník, někde může být mechem značně prorostlý, pak mu ulevíme ostrými vertikutačními hráběmi nebo vertikutátory.