zdroj Pixabay

CHILLI JSOU PÁLIVÉ, ALE ZDRAVÉ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Někdy pořádně pálí, jindy jsou jen příjemně pikantní. Chilli papriček existuje mnoho druhů a pěstují se po celém světě. Do Evropy se dostaly s Kolumbem v 15. století, rychle tu zdomácněly, a i když jsou to plody tropické, můžeme je pěstovat na zahrádce i na balkoně či za oknem. A budeme-li si kořenit jídlo chilli papričkami, získáme jednu z nejsilnějších potravinových zbraní proti různým onemocněním. Je však třeba napřed zjistit, nemáme-li na chilli alergii.

Jak a proč konzumovat chilli

Chilli papričky, které u nás konzumujeme, obsahují asi čtvrt procenta kapsaicinu. Abychom do sebe dostali účinnou dávku, měli bychom sníst každý den jednu chilli papričku. Takže bychom si měli do každého jídla přidat alespoň špetku chilli.

Chilli a léčivé účinky

Kapsaicin je obsahem studií ve spojitosti nejen s kloubními problémy – revmatismem, ale také s vysokým cholesterolem, lupenkou a cukrovkou.
Pálivé chilli papričky snižují hladinu cholesterolu v krvi, hladinu triglyceridů a seskupení krevních destiček.
Papričky mají účinek proti bolesti – působí vlastně jako přírodní analgetikum.
Staří indiáni používali chilli při horečkách. Dalším přínosem konzumace papriček je snížení onemocnění zánětem dutin. Kapsaicin totiž ulehčuje odkašlávání a podporuje odtok hlenů z dutiny nosní.
Zároveň podporují rozpouštění fibrinu, tedy látky způsobující tvorbu krevních sraženin. Díky feferonkám se snižuje výskyt srdečního infarktu, cévní mozkové příhody i plicní embolie.
Kapsaicin prokazatelně pomáhá při rakovině prostaty.
Chilli papričky zabraňují vzniku žaludečních vředů. Zajišťují detoxikaci střev, zabíjejí bakterie, které omylem, nevědomky sníme v potravě.
Pomáhá nám s cukrovkou – hladina krevního cukru klesá, přidáváme-li chilli papričku pravidelně do našeho jídelníčku.

A bonus s chilli papričkami navíc – hubnutí: Budeme-li konzumovat chilli papričky pravidelně, pak se díky zvýšené rychlosti metabolismu vydáváme více energie, což přispívá ke snížení hmotnosti, úbytku nežádoucího tuku. Pálivá chuť papriček také výrazně snižuje chuť na sladké a tučné potraviny.
Osvědčilo se jim také pro povzbuzení libida. Chilli totiž zlepšuje náladu, zvyšuje produkci endorfinů a také hladinu serotoninu, tedy hormonů, které vyvolávají pocit štěstí.

Jak si na chilli bezpečně pochutnáme

Je to jednoduché, vedle slánky a pepřenky si postavíme ještě jednu skleničku s pálivým chilli kořením a budeme mít tento zázrak přímo na očích a vždy na dosah ruky.

Když budeme jíst chleba, zkusme ho posypat malým množstvím chilli.
Restujeme či grilujeme zeleninu – přidáme chilli koření.
Chceme si pochutnat na pikantním dipu – ochutíme jogurt.
Uděláme si k večeři pokrm z tuňákové konzervy – tam si papričky skvěle hodí.
Pikantní zálivku si můžeme sami připravit z čerstvých papriček, olivového oleje, česneku, koriandru, máty, kmínu…

Malá rada navíc

Nezapomeňme však na opatrnost. Někdo totiž může mít na chilli alergii. Proto začínejme vždy jen s malými dávkami, které můžeme postupně zvyšovat.
A pokud ještě na pálivou chuť nejsme zvyklí a pusa pálí – napijeme se mléka. Bílkovina kasein nám oheň pomůže uhasit.