zdroj Pixabay

ZÁZRAK JMÉNEM MEDVĚDÍ ČESNEK

In Bylinky, Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Medvědí česnek je první jarní bylinkou specifické osobité vůně i jemné česnekové chuti, která nás kromě svých léčivých účinků, překvapí i širokou možností využití v kuchyni. Když jej pěstujeme na zahrádce, je nutné jej sestřihávat a neustále sledovat, aby se nepřemnožil a nevyhubil i jiné druhy rostlin. Během postupné sklizně si pochutnáváme na receptech plných vitamínů a živin.

Medvědí česnek a zdraví

  • Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitamínu C a stejně jako jeho blízcí příbuzní (česnek a cibule) obsahuje alicin, ten zastavuje růst plísní a hub, účinkuje proti virům a bakteriím.
  • Posiluje tolik potřebnou imunitu a je výbornou volbou pro jarní pročišťovací kúru, má detoxikační a protizánětlivé účinky.
  • Medvědí česnek pomáhá při kašli i při bolestech hlavy.
  • Snižuje vysoký krevní tlak i vysokou hladinu cholesterolu a obsah cukru v krvi.
  • Reguluje činnost žaludku, zlepšuje trávení a vylučování.
  • Zmírňuje křeče a ničí střevní parazity.
  • Urychluje hojení ran a vředů.
  • Nejčastěji se používají listy na přípravu různých léčivých tinktur.

Konzumace chutných listů

Protože jakákoli tepelná úprava ubírá listům medvěího česneku živiny, používají se hlavně v syrovém stavu. Konzumujeme je tedy nejraději a také nejčastěji čerstvé. Kromě listů se v kuchyni používají i cibulky  – můžeme je použít jako náhradu stroužků klasického česneku.
Pokud nespotřebujeme listy hned, můžeme je uskladnit v nádobě, kterou přikryjeme vlhkou utěrkou a uložíme do chladničky. Listy pak nezavadnou a zachovají si svou čerstvost a chuť. Zatímco nejsou vhodné k sušení, protože ztrácejí své léčivé účinky i vynikající pikantní chuť, můžeme je jednoduše zamrazit.

Nejčastěji se v kuchyni listy medvědího česneku používají do salátů, k dochucení polévek, omáček i brambor či pomazánek, mohou se stát výbornou oblohou chlebíčků. Čerstvé ozdobí i pečená a smažená masová jídla.

Vynikající máslo s listy medvědího česneku

Připravíme jednoduše z másla a listů.
Co budeme potřebovat: 250 g másla, 3 hrsti listů medvědího česnek, sůl (himalájská, mořská) a podle chuti třeba bílý pepř, parmazán, citrónová šťáva, kopr, petrželka…
Jak na to
Máslo necháme změknout, přidáme do něj nasekané listy (případně je můžeme rozmixovat), dochutíme solí a důkladně promícháme.
Kdo má rád, může přidat bílý pepř, nastrouhaný parmazán či citronovou šťávu…
Hotové medvědí máslo navrstvíme na potravinářskou fólii, vytvoříme váleček, zabalíme a necháme zchladit. Použít můžeme i různé formičky, po zchlazení z nich máslo vyklopíme.
V chladničce ho pak můžeme uchovat až 2 týdny. A pokud si ho dáme zmrazit, můžeme si tuto pochoutku dopřávat po celý rok.