zdroj Pxhere

NABÍDKA ROSTLIN DO PŘEDZAHRÁDEK (3)

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ještě jedno, již třetí nahlédnutí do nabídky rostlin vhodných  do našich předzahrádek. Znovu si připomeneme, že každá z těchto květin má své požadavky, které musíme jako správní zahrádkáři  respektovat, pokud se chceme dočkat krásných květů a zdravého stavu rostlin.

Nabídka rostlin do předzahrádek – 3. díl

V současnosti můžeme hovořit také o předzahrádkách městských a nemusí to být jen ty u rodinných domů. Někde se to opravdu podaří a obyvatelé panelového domu si zpříjemní své okolí malou “předzahrádkou”.

Srdcovka nádherná (Dicentra spectabilis) je kouzelná májová ozdoba zahrádek i předzahrádek. Po odkvětu zatahuje, aby nás zase příští jaro potěšila. Vyžaduje humózní, mírně vlhkou, ale dobře propustnou půdu. Nedaří se jí ani v příliš suché, ani v těžké jílovité zemině. Prospívá v polostínu, ale bez problémů roste i na plně osluněném místě (tam však požaduje dostatečnou zálivku). Její dužnaté kořeny rostou mělce pod povrchem, vyhovuje jí proto mulčování.

Třapatka zářivá (Rudbeckia fulgida) je zářivá veselá a neúnavně kvetoucí trvalka, říká se jí také terčovka. Pochází ze Severní Ameriky, do Evropy se dostaly asi v 17. století. Kvete koncem léta (od začátku srpna do konce září). Má ráda slunné stanoviště, kvete však i v polostínu. Postačí jí běžná zahradní zemina a střední zálivka. Využijeme ji na smíšené záhony i do skalek. Je mrazuvzdorná.
Třemdava bílá (Dictamnus albus) patří k trvalkám s nejkrásnějšími květy, které voní omamnou citronovou vůní. Kvete od května do června. Pěstujeme je na slunečném stanovišti, nevadí jim však ani polostín. Půdu potřebuje výživnou, vápenitou a hlavně propustnou. Třemdava bude tolerovat sucho, ale v mokré půdě se jí nedaří. Musíme si však na ni dát pozor, protože vylučuje silice, které mohou dráždit kůži. Při práci proto raději používáme ochranné pomůcky.

Vrbina tečkovaná (Lysimachia punctata) je opravdu krásná nápadná trvalka. Na půdu je nenáročná, avšak zavděčíme se jí živnou a nevysychavou zeminou, dobře snáší i zamokření. Pěstujeme ji na slunci nebo v mírném polostínu – na záhonech i v nádobách. Je mrazuvzdorná.
Zvonek klubkatý (Campanula glomerata) požaduje čerstvou, propustnou, výhřevnou spíše neutrální půdu bohatou na živiny. Zvolíme pro něj slunečné či polostinné stanoviště a za suchého počasí mu zajistíme pravidelnou zálivku. Kvete od začátku června až do září. Je to trvalka vhodná k pěstování jak ve skalkách, tak i v okrasných záhonech. Je plně mrazuvzdorná.

24