zdroj Pixabay

FENOLOGICKÝ KALENDÁŘ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Fenologie je věda o časovém průběhu fází rostlin a živočichů, tyto fáze jsou dobře pozorovatelné. Závisejí na podmínkách vnějšího prostředí, samozřejmě je to především klima a počasí. „Fenofáze“ je stádium, kterým prochází rostlina během svého života. Je to vzcházení, kvetení a olistění, zralost plodů, žloutnutí a opadávání listů.

Konečně jaro – duben

V zahrádkách, parcích i ve volné přírodě kvete svými zlatě žlutými květy zlatice (Forsythia). Je to dozajista nejznámějším symbolem jara a jarních svátků velikonočních. Přesto ji většinou známe pod názvem zlatý déšť. Toto označení však patří jiné okrasné dřevině: jedná se o štědřenec odvislý (Laburnum anagyroides).
Současně se můžeme radovat z něžných kočiček vysokého stromu s hustou košatou korunou a nepravidelným větvením vrby jívy (Salix caprea). A v mnoha zahradách se otevírají podivuhodné květy šácholanumagnolie (Magnolia), která patří mezi nejstarší kvetoucí rostliny (jejich stáří se odhaduje na více než 132 milionů let).

Duben – výsevy a výsadby

Duben je samozřejmě především časem výsevů a výsadby. Těšíme se na vysazování trvalek – ty kontejnerové (s balem) lze ostatně vysazovat během celého roku, ovšem pokud nemrzne.
Hlízy – vysazujeme hlíznaté mečíky (Gladiolus), které se brzy stanou ozdobou zahrádky. Aby měly květy větší stabilitu, dáváme hlízy do hloubky 10 cm a ještě k nim zapíchneme přiměřeně vysokou tyčku jako oporu. Na chráněná teplejší místa, kde už je i půda dobře prohřátá lze vysadit hlízy jiřinjiřinek (Dahlia). Přesto však raději osazená místa pro jistotu zakryjeme vrstvou listí – na ochranu před mrazíky.

Cibuloviny potřebují včas ošetřit. Těm středně velkým jako tulipány (Tulipa), hyacinty (Hyacinthus L.), narcisy (Narcissus) je třeba včas odříznout odkvetlé části. Listy však rostlině ponecháváme, dokud nezežloutnou.

Zářivé letničky nám budou dělat radost po celé léto. Přímo na záhon můžeme vysévat jednak rané a otužilé letničky a také druhy, které mají krátké vegetační období. Týká se to například měsíčku lékařského (Calendula officinalis), letního cypřišku (Kochia scoparia) nebo třeba voňavé rezedy (Reseda odorata).

Nový živý plot čeká právě na toto období, které je nejpříhodnější pro jeho výsadbu ze stálezelených dřevin. V zahradních centrech si vybereme sazenice s dobrými kořenovými baly, které nesmějí být zplstnatělé, a zasadíme do připravených jam.

Trávník už viditelně roste, a pokud dosáhne tráva výšky 6 až 8 cm, můžeme jej letos poprvé posekat. Podle zkušených odborníků: „V době kvetení zlatice je první sečení trávníku už nezbytná.“