zdroj Pixabay

JAK EFEKTIVNĚ ZALÉVAT ROSTLINY 2/2

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Abychom poznali, že už je čas rostliny zalévat, provedeme malý test zeminy. Vezmeme trochu půdy do dlaně a promneme ji mezi prsty. Pokud se půdní hrudky nelepí, ani je nemůžeme formovat, ale naopak se po jemném stisknutí drtí – pak nastal nejvyšší čas, začít se zálivkou.

Zálivka ve správném čase

Nejvhodnějším časem zálivky je brzy ráno nebo později večer či v noci, kdy je chladněji, slunce nepálí, vláha se v půdě déle udrží a rostliny ji lépe zužitkují. Neméně důležité je, aby substrát před každou zálivkou mírně proschnul. Tak se ke kořenům dostane potřebný vzduch, nezbytný pro jejich další vývoj.

Půdy lehčí a těžší

O způsobu zavlažování rozhoduje také typ půdy. Rostliny v půdě lehké zaléváme častěji a s menší dávkou vody. A naopak těžší půdy potřebují vláhy více a také častěji.

Ve vegetačních nádobách substrát prosychá rychleji (v keramických pomaleji než v těch plastových a v malých). Rostliny v nádobách je nutné zalévat častěji (hlavně v horkých letních dnech). Nejlépe dvakrát denně: brzy ráno a pozdě večer.

Voda a pomůcky na zálivku

Nejlepší voda na zalévání je voda dešťová, zachycujeme ji do sudů, které přistavíme k okapové rouře. Po každém dešti se pak zásoba blahodárné tekutiny rychle doplní. Sud s vodou na zalévání umístíme nejlépe na nezastíněné místo.

Rostliny nikdy nezaléváme silným proudem vody, Mnohem vhodnější a přínosnější je zálivka ve formě jemného deště. V menší zahradě nám na zalévání postačí přiměřeně velká konev s vhodným kropítkem.
Zalévat můžeme vodou z hadice (včetně různého příslušenství, růžice, speciální vozík…). Proud nesmí být příliš silný, jen rozptýlené kapky, které připomínají přírodní dešťovou závlahu dopadající spíš na povrch půdy než na listy a květy vegetace. Výhodné jsou růžice nasazené na hadici, které umožňují regulovat sílu deště – tedy proudu vody. Abychom za sebou hadici netáhli, pořídíme si speciální vozík, na nějž hadice navineme. Nebude se nám pak nikde povalovat, a navíc tak zvýšíme její životnost.
Pokud zásobní nádobu s vodou umístíme na nějaké vyvýšené místo, můžeme si pak pomocí hadiček vytvořit pro všechny pěstované rostliny kapkovou závlahu, která nám zavlažování velmi usnadní.

Praktickým pomocníkem zavlažování zahrady jsou postřikovače a zavlažovače. Nejvíce efektivním způsobem zalévání je docela určitě podzemní závlaha. Její vybudování je sice finančně náročnější a vyplatí se spíše ve větších zahradách. S její pomocí si zajistíme výraznou úsporu vody i času na potřebný odpočinek. Výhodou automatické závlahy je i možnost časového nastavení.