zdroj Pixabay

JARNÍ OSVĚŽUJÍCÍ POLÉVKY

In Bylinky, Recepty, Zelenina by walsla

 Jaro je nejzelenějším ročním obdobím, v květnu se přidávají další a další květiny nejrůznějších barev. Nabízí se nám spousta čerstvých bylinek i nové čerstvé zeleniny. Tu, kterou jsme si v minulém roce uskladnili už máme zřejmě spotřebovanou – a pokud ne, rychle tak učiníme. Ale můžeme si připravit vynikající jarní polévky se zeleninou a bylinkami, na kterých si jistě pochutnáme.

Polévka zeleninová se sýrovými nočky

Hutným zimním polévkám, které nás příjemně hřály během studených měsíců, už odzvonilo. Teď nastal čas pro lehké osvěžující vývary s jarní zeleninou. Jsou jednoduché, rychlé a mají vynikající chuť.
Co budeme potřebovat
Na polévku s jarní zeleninou a sýrovými nočky si připravíme: 1 lžíci másla a 1 lžíci olivového oleje, cca 650 g jarní zeleniny (podle možnosti a nabídky: karotka, petržel, celer, kedlubna, ředkvičky, pórek, hrášek, květák, brokolice…), nať libečku, petržele či celeru. Dál budeme potřebovat 2 l kuřecího vývaru a koření (sůl, pepř, muškátový oříšek).
Jak na to
V hrnci si rozehřejeme tuk (máslo i olej) a jemně nakrájenou zeleninu na něm osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme koření a dáme vařit (postačí 3 minutky). Mezitím si připravíme sýrové nočky: smícháme 2 vejce, 50 g strouhaného sýra, 100 g hrubé mouky, osolíme, ochutíme muškátovým květem a sekanou pažitkou. Nočky tvoříme jednoduše lžičkou a vhazujeme rovnou do polévky, ještě 3 až 5  minut povaříme a můžeme podávat posypané zelenou petrželkou.

Polévka s medvědím česnekem

Medvědí česnek můžeme využít jen velmi krátkou dobu, nesmíme tedy dlouho váhat. Příprava krémové polévky z této jarní bylinky plné vitamínů je snadná a její chuť  nás mile překvapí, je totiž znamenitá.
Co budeme potřebovat
2 lžíce másla, 1 cibuli, 4 menší brambory, 300 g medvědího česneku, cca 1,5 litru vody, sůl, smetanu na šlehání, sůl, pepř
Jak na to
V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme brambory nakrájené na malé kousky, pokrájený medvědí česnek a polovinu smetany, necháme přejít varem. Zalijeme polovinou vody, osolíme, opepříme a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Pak směs rozmixujeme dohladka a přidáme zbytek smetany.
Podáváme s opečenými kostičkami toustového chleba.