zdroj Pixabay

SLADKÁ ŠŤAVNATÁ JAHODA

In Ovoce, Poradna by walsla

Snad každý už ochutnal červené šťavnaté jahody… A jak je konzumujeme nejraději? Čerstvě utržené samozřejmě, v zimě i mražené či kompotované, anebo jako džem či marmeládu. Nesmíme to však přehánět, nadměrná spotřeba jahod by někomu mohla způsobit i problémy (plynatost či průjem, alergická reakce apod.).

Jahoda je šťavnaté drobné ovoce

Jahoda patří mezi drobné ovoce; tvoří souplodí nažek na šťavnatém dužnatém květním lůžku rostoucím na jahodníku (Fragaria). Většinou si lidé myslí, že je to bobule, ale ty mají semena ukryta v dužině, podobně jako například rybíz, borůvka, dýně… Jahody mají svá malá zelená zrníčka na červeném povrchu.
Je to ovoce velmi chutné, velmi oblíbené a lehce stravitelné. Nejčastěji ho konzumujeme syrové, ale zpracovává se i tepelně. Děti milují jahodové poháry, zákusky i dorty s čerstvými jahodami, babičky a maminky na zimu zavařují kompoty, marmelády i šťávy.

Vitamíny i minerální látky pro naše zdraví

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínu C (stejně jako citrusové plody podporuje imunitní systém), ale je v nich také vitamín A, B, E i K. Obsaženy jsou v nich i třísloviny (protizánětlivý a antibakteriální účinek) či organické kyseliny (působí preventivně proti nádorovým onemocněním). Z minerálních látek je v jahodách zastoupen draslík (odvodňuje a snižuje krevní tlak), zinek (správný vývoj organismu a působí jako afrodisiakum), hořčík a vápník (uklidňující účinky), síra… A najdeme tu i neobvyklé prvky jako bor, fluor, kobalt či molybden.

Jahody jsou také bohaté na stopový prvek mangan, který je důležitý pro krvetvorbu a zdravý růst kostí), vyživuje nervy i mozek, povzbuzuje činnost štítné žlázy, podporuje naše libido…

Konzumace jahod

Na rozdíl od ostatních druhů ovoce mají jahody malý podíl přírodních cukrů a obsahují téměř 90 % vody, proto jsou vhodné jako dietní jídlo. Toto nízkokalorické ovoce je bohaté na vlákninu a zároveň je zásobárnou antioxidantů a polyfenolů.
Jahody povzbuzují hormony, které spalují tuky, tím tedy přispívají k menší chuti k jídlu, a ještě snižují tuk v těle i naši tělesnou hmotnost. Konzumace jahod prý pozitivně ovlivňuje tvorbu testosteronu, podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech a zvyšuje aktivitu spermií, zlepšuje metabolismus a vylučování, ochraňuje nás před nachlazením i proti vzniku močových i žlučových kamenů. Jahody pomáhají při léčbě srdečních chorob.

Pokud si vše shrneme, zjistíme, že jahody nejen zlepšují funkci srdce a mozku, ale také snižují vysoký tlak. Posilují naši imunitu a snižují záněty, léčí artritidu a dnu. Jsou důležité při redukčních dietách, proti zácpě i proti cukrovce. Pečují o naši kůži, vlasy i oči. V těhotenství pomáhají ke správnému vývoji plodu a přispívají k prevenci výskytu novorozeneckých vad. Preventivně pomáhají proti rakovině i proti mrtvici.