zdroj Pixabay

ŘEDKVIČKA A ŠPENÁT V KUCHYNI

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Ředkvičky i špenát patří k jarní zelenině, která nám bude chutnat nejen syrová, ale i tepelně upravená. Obě přinášejí našemu zdraví mnoho užitku, protože obsahují nejen vitamíny a minerální látky. S oblibou je konzumovali i naši předkové…a jim i nám chutnají skvěle.

Ředkvička bystří mozek

Kořeny ředkvičkové nejsou příliš velké, mohou být červené i bílé nebo zabarvené do fialova. Někdy jsou sladké, ale mnohdy až štiplavě pálivé. Přesto však obsahují vitamíny i minerální látky a mají pro lidský organismus velmi pozitivní účinky – dokáží dokonce snížit nebezpečí nádorového onemocnění (hlavně plic a zažívacího ústrojí). Udržují náš mozek v dobré kondici a preventivně pomáhají i s Alzheimerovou chorobou.
Ředkvička chutná syrová i tepelně upravená. Nemají jen vynikající chuť, ale působí na nás i esteticky, ozdobíme jimi každý talíř, salát, chlebíčky i obloženou mísu. Ředkvičky můžeme lehce podusit s vajíčky, překvapí nás vynikající chuť pomazánek, nebo jen nastrouhané, smíchané s jogurtem či zakysanou smetanou a ochucené solí, pepřem…

Jednoduchá pomazánka

Připravíme si svazek ředkviček, 152 g tvarohu (nízkotučného), sůl, pepř, bylinky podle chuti, jarní cibulku a celozrnné pečivo.
Jak na to
Umyté ředkvičky nahrubo nastrouháme, jsou-li příliš šťavnaté, vymačkáme z nich vodu a promícháme s tvarohem. Přidáme najemno nasekanou jarní cibulku, osolíme, opepříme, případně přidáme oblíbené bylinky. Podáváme s celozrnným pečivem.

Špenát je vitamínem krásy

Je sice pravda, že mýtus o obsahu železa ve špenátu vznikl „malou“ matematickou chybou, přesto však je to zelenina velmi zdravá. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů a také mnoho chlorofylu, který má protinádorové účinky. Studie prokázaly přímou souvislost mezi konzumací špenátu a sníženým rizikem téměř všech druhů rakoviny.
Významný je i podíl kyseliny listové, která díky biotinu (tzv. vitamínu krásy) zajišťuje hezkou pleť, vlasy i nehty) a niacin zase dodává energii buňkám, posiluje srdce a zlepšuje spánek.
Také špenát lze zařadit do jídelníčku syrový nebo tepelně upravený.

Výborné gnocchi se špenátem

Připravíme si bramborové gnocchi, 4 – 5 stroužků česneku, 3 lžíce másla, špenát, 150 g smetanu na vaření, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu.
Jak na to
Na pánvičce si rozehřejeme máslo, opečeme na něm na plátky nakrájený česnek, přidáme listový špenát, promícháme, osolíme, zalijeme smetanou a necháme zhoustnout. Přimícháme parmazán a smícháme s gnocchi uvařenými podle návodu.