zdroj Pxhere

DOMÁCÍ HNOJIVO ROSTLINÁM 3/4

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Výroba domácího hnojiva je jednoduchá, levná a dostupná všem pěstitelům a zahrádkářům. Hnojit tak můžeme zeleninu, ovoce, květiny, růže, okrasné keře, pokojové i hrnkové rostliny – a udělá s nimi zázraky. Pro přípravu sáhneme po přírodních surovinách. Na výrobu zkusíme použít kávovou sedlinu, skořápky, popel, cukr, trávu nebo kopřivy.

Jak je to s kávovou sedlinou

Kávová sedlina je považována za zázračné přírodní hnojivo pro rostliny, protože obsahuje dusík, fosfor, draslík… Příprava je jednoduchá. Stačí nechat kávovou sedlinu uschnout, pak jí lehce posypat půdu kolem rostliny a jemně ji zapracovat do země. Použijeme ji jednou až dvakrát za rok na záhonky, truhlíkové i pokojové rostliny (růže, muškáty, oleandry, hortenzie, durmany, rododendrony, azalky…) Kávovou sedlinu můžeme také přimíchávat k zemině při výsadbě či přesazování hrnkových rostlin, anebo ji jen jednoduše vysypeme na kompost.

Vaječné skořápky

Výživné domácí hnojivo získáme, když na jemný prášek rozdrtíme (lze použít i mixér) vaječné skořápky. Získaná drť je obrovským zdrojem vápníku, který neutralizuje půdu. A pokud si necháme skořápky louhovat ve vodě (2 až 3 týdny), můžeme naše rostliny zalévat i tímto roztokem.

Mulč a živiny z trávy

Posečenou trávu jednoduše využijeme k mulčování květinových a zeleninových záhonů. Mulč udrží v půdě vlhkost a pomalým uvolňováním dodává kořenům i živiny. Jako bonus nám mulčovací vrstva (měla by být vyšší než 3 až 5 cm), udržuje půdu kyprou a bezplevelnou.

Výluh z kopřiv

Výluh z kopřiv sice pronikavě zapáchá, ale dokáže naše rostliny vyživovat přirozeným způsobem, protože obsahuje hodně dusíku. Maerát  si vyrobíme celkem jednoduše: čerstvé listí kopřiv nařežeme na malé kousky a zalijeme asi 10 litry (nejlépe dešťové) vody. Nádobu zakryjeme a necháme asi 14 dní louhovat, výluh ztmavne, přestane pěnit a tehdy je připraven k použití.
Na 10 litrů vody přidáme asi půl litru kopřivového výluhu – rostliny pak zaléváme jednou nebo dvakrát týdně. Použít je můžeme na pokojové rostliny a na všechny zahradní záhonky (nezaléváme jím fazole, hrách a cibuli).
A jako bonus: Pokud najdeme na rostlinách mšice, můžeme kopřivový výluh použít na postřik.

A ještě nějaké rady navíc – popel a cukr

Topíme-li v krbu či kamnech dřevem nebo dřevěným uhlím, můžeme pak popel přidávat do substrátu. Obohatí ho o draslík, hořčík, fosfor i vápník.

Rostliny povzbudí, pokud jednou týdně přidáme do zálivkové vody cukr (v 1 litr vody rozpustíme 1 lžičku cukru).