Jedna z nejznámějších aromatických bylinek je právě tymián. Jeho aroma je tak silné že dokáže převládnout nad ostatními chutěmi, a proto je nutné používat jej právě v kuchyni jen velmi opatrně. Je to oblíbené koření, které můžeme mít stále po ruce, protože ho můžeme pěstovat na zahrádce, ale i doma na parapetu či na balkoně.
Tymián – voňavá bylina
Tymián obecný (Thymus vulgaris) – aromatická bylina vysoká do 30 cm s jemnými čárkovitými listy a fialovými či bělavými květy patří do čeledi hluchavkovitých. Stejně jako mateřídoušce mu byly připisovány magické účinky. Znali ho balzamovači v Egyptě, Řekové ho pěstovali jako rostlinu medonosnou a používali k osvěžení těla i duše. Jeho obliba ve středomořské kuchyni se rozšířila i do našich krajů. V léčitelství se využívá se odpradávna.
Jak pěstovat tymián
Tymián roste ve volné přírodě hlavně v teplejších oblastech, najdeme ho na rumištích i na loukách a s oblibou ho pěstujeme na našich zahrádkách. Můžeme si jej koupit v květináči, nebo si ho sami vypěstujeme ze semínek. Ta vysejeme už v polovině března a vyklíčené rostlinky chráníme před zimou i před ostrými slunečními paprsky. V květnu (po zmrzlých mužících) je vysadíme na zvolené stanoviště – mělo by být chráněné a teplé. V zimním období mu dopřejeme přikrývku. Tymián však můžeme pěstovat i v nádobách a koncem vegetačního období jej přemístíme do bezmrazé místnosti. Není náročný ani na půdu – vhodná je lehká, kyprá, písčito-hlinitá s humusem.
Tymián sklízíme dvakrát ročně vždy v suchém počasí a nejlépe v době květu a pak v září. Rostliny stříháme asi 10 cm nad zemí, aby se dobře rozvětvily. Sušený tymián si zachová typické aroma i chuťové vlastnosti.
Tymián a jeho využití
Tymián obsahuje velké množství účinných látek (například silice, třísloviny, hořčiny, flavony, aromatické kyseliny…)
Využívá se při průjmech, nadýmání i při zánětech zažívacího traktu.
Mírní i nemoci z nachlazení, kašel, bolesti v krku, infekce v ústech. Má dezinfekční účinky i na plíce. Používá se na inhalace, jako ústní voda či kloktadlo.
Obecně působí protizánětlivě, je účinný i proti bakteriím, plísním a parazitům.
Pomáhá při infekci močových cest, je účinným diuretikem.
Zvyšuje odolnost organismu, stimuluje krevní oběh.
Využívá se v kosmetice, aromaterapii a pomáhá i při poštípání hmyzem.
Koření v kuchyni
Tymián je výborný jako koření do polévek, omáček, nádivek i salátů. Využívají ho hlavně středomořské země, ale oblíbený je i u nás.