autor Summi

DOUŠKA MATEŘÍ ANEB MATEŘÍDOUŠKA

In Bylinky, Poradna by walsla

Mateřídouška – zdobí zahrady po celé Evropě a také u nás tuto zajímavou nenápadnou rostlinku zahrádkáři s oblibou pěstují, a to nejen pro okrasu, ale také díky jejím léčebným účinkům. Patří mezi bylinky s nejdelší tradicí a lidové léčitelství ji dokonce považuje za jednu z nejzdravějších a také nejméně náročných bylinek.

Mateřídouška – známá neznámá

Mateřídouška (Thymus serpyllum) – lidově douška mateří, mateřinka, mateřánek, žadovník, chodec, dymián… se svým tvarem (nikoliv však vzrůstem) podobá oreganu i tymiánu, také proto se jí někdy říká „divoký tymián či polní tymián“. Na rozdíl od nich je nižší, dorůstá totiž jen do výšky 12 centimetrů. Ale typickou je pro ni jemná vůně, která se šíří v okolí až po kvetení, což je od května do září. Čím má mateřídouška více esenciálních olejů, tím je vůně kolem ní pronikavější.

Mateřídouška – léčivka

Vědecké studie potvrdily, že léčivé látky jsou v celé rostlině. Mateřídouška obsahuje esenciální oleje (především borneol a geraniol), flavonoidy (např. lutein či naringenín), dále antioxidanty, vitamíny a minerály, které podporují naše zdraví a také thymol (silné antiseptikum).

Dýchací cesty – dokáže tlumit kašel, uvolňovat hleny a je dezinfekcí hrdla i průdušek. Zvyšuje sekreci hlenu v dýchacích cestách. Díky antiseptickým účinkům se mateřídouška používá v boji proti virům a bakteriím.
Močové cesty – čaj z mateřídoušky blahodárně působí na činnost ledvin a jako přírodní dezinfekce ji používáme při problémech s močovými cestami.
Trávicí ústrojí – mateřídouška díky svým léčivým látkám pomáhá s infekcemi trávicího traktu. Pití čaje pomáhá při průjmech, kolikách a plynatosti. Dokáže také zničit střevní parazity. Navíc ještě podporuje chuť k jídlu.
Kůže, pleť – zevně (koupele nebo obklady) se tato bylinka využívá na špatně se hojící rány nebo na popáleniny. Odvar nebo tinktura z mateřídoušky výrazně urychluje hojení poraněné kůže a také záněty v ústech.
Mateřídouška pomáhá pleť regenerovat, zklidňovat a zvláčňovat. Zlepšuje její elasticitu a prokrvení, optimalizuje činnost mazových žláz.

Jak pěstovat mateřídoušku

Nízká oblíbená bylinka nepotřebuje téměř žádnou naši péči. Vyžaduje jen správné stanoviště, vhodnou půdu a občasnou zálivku. Pak se nám odmění zdravým růstem. Pěstovat ji můžeme nejen na zahrádce ale i doma.
Sázení či výsev – vysadit ji můžeme na záhon, do skalky, ale i do květináče. A s výsevem bychom neměli otálet. Nejlepším obdobím je brzké jaro – až do dubna.
Stanoviště – vyhovuje jí světlé místo.
Půda – by měla být písčitá, jemně kamenitá.
Sběr – ideálním obdobím sběru je květen až červen, dokud ještě není rostlina celá rozkvetlá.
Přezimování – mateřídouška je sice rostlina vytrvalá a vydrží na jednom i více let. Ale protože je na chlad citlivá, měli bychom ji na zimu připravit. Před příchodem mrazů se doporučuje, abychom ji trochu seřízli a pak jí poskytli zimní kryt z chvojí nebo jemné textilie.