zdroj Pxhere

MÁTA CITRONOVÁ I NA NAŠÍ ZAHRADĚ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Kdo by neznal mátu! Ta snad nechybí na žádném bylinkovém záhoně, vždyť patří k našim dobrým známým a oblíbeným léčivkám. Pokud má máta pronikavou citronovou vůni – jedná se o lemonku speciálně vyšlechtěnou z máty peprné. Využívá se v kuchyni, kosmetice i v léčitelství.

Všechny máty voní

Máta (Mentha) je aromatickou bylinou vlhkých míst, najdeme ji ve volné přírodě po celém světě. Pěstují ji snad všichni zahrádkáři a najdeme ji i ve volné přírodě po celém světě. Je to vytrvalá bylinka z čeledi hluchavkovitých, která dorůstá výšky od 20 do 50 cm. Kvete v létě, květenství má tvaru dlouhého klasu.
Existuje více než 20 druhů, u nás je to především máta dlouholistá, klasnatá, vonná, obecná…

Máta citronová

Máta citronová (Mentha gentilis) byla speciálně vyšlechtěná z máty peprné (Mentha piperita). Jejím původním domovem je Středomoří, ale i v našich podmínkách rychle zdomácněla. Má aromatické dekorativní, po okrajích zubaté zelené listy, které vytvářejí hustý keř. Vykvétá v od července až do září něžnými fialkovými květy.
Její pronikavou citronovou vůni, využíváme v kuchyni, v kosmetice i v léčitelství. Je ideální do studených i teplých nápojů, vhodná je hlavně do čajů, koktejlů mochito nebo na chutné mátové sirupy. Využívá se do sladkých pomazánek nebo ovocných salátů. či moučníků a skvěle ozdobí každý pokrm.

Léčivé účinky

  • Máta má všeobecně osvěžující účinky a také mnoho využití.
  • Má příjemnou mentolovou chuť – tím osvěžuje dech.
  • Skvěle poslouží na odpočinkové koupele.
  • Odvar má dezinfekční účinek a pomáhá při bolesti zubů a dásní.
  • Čaj z máty se hodí proti kocovině, protože mírní žaludeční křeče, zastavuje zvracení a zlepšuje chuť k jídlu.
  • Máta také ulevuje nervové soustavě a může působit jako afrodiziakum.
  • Má znecitlivující účinky, proto je vhodná na zarudnutí kůže a štípnutí hmyzem. Částečně znecitliví a ochladí postižené místo.

Pěstujeme mátu citronovou

Hodí se do bylinkové zahrady, ale pěstovat ji můžeme i v nádobách a umístit na terasu, balkon nebo na okenní parapet.
Citronová máta se pěstuje velmi snadno. Jako všechny ostatní druhy máty má ráda spíš poloslunné stanoviště. I když není náročná na půdu, vhodnější je pro ni propustná humózní. Zasadíme ji…a pak už se o ni nemusíme starat.

Pokud ji pěstujeme v nádobě, potřebuje pravidelné hnojení a zálivku, nedostatek vody se brzy projeví a listech. Všechny máty jsou mrazuvzdorné byliny (vydrží až do mínus 28 °C), ale tu v květináči, na zimu raději uschováme do světlé místnosti nebo nádobu zapustíme do půdy.